Stichting FOM 18 oktober 2011

15 nieuwe onderzoeksprojecten gaan van start

FOM wijst 6,4 miljoen euro toe aan veelbelovend natuurkundeonderzoek

De Projectruimte is een van de subsidie-instrumenten die de Stichting FOM heeft om de uitvoering van natuurkundig onderzoek te financieren. Op 7 juni 2011 besloot het Uitvoerend Bestuur al twee aanvragen binnen de voorjaarsronde van de Projectruimte te honoreren, en deze week kwamen daar nog eens 13 bij. In totaal zijn hiermee in de voorjaarsronde van de Projectruimte 15 projecten gehonoreerd voor een bedrag van in totaal 6,4 miljoen euro.
Deze ronde werden voor het eerst de nieuwe regels rondom de voorkeursbehandeling van nieuwe vaste stafleden en tenure-trackers toegepast. Door de honorering van aanvragen met een voorkeursbehandeling was deze ronde 1,2 miljoen euro gereserveerd, waarvoor drie aanvragen met voorkeursbehandeling zijn gehonoreerd.

De Projectruimte maakt kleinschalige projecten mogelijk voor fundamenteel onderzoek in de fysica met een vernieuwend karakter en een aantoonbare wetenschappelijke, industriële of maatschappelijke urgentie, tot een bedrag van vier ton. Ook aanvragen uit de grensgebieden van de fysica komen in aanmerking voor deze subsidie, mits het onderzoek voldoende bijdraagt aan de natuurkunde. Als een belangrijke investeringscomponent aanwezig is of als er sprake is van een samenwerkingsproject kan het toegekende bedrag oplopen tot maximaal 5,5 ton. De Projectruimte kent twee deadlines per jaar. De deadline voor de najaarsronde is 26 oktober 2011.

De complete lijst van gehonoreerde voorstellen vindt u hieronder en ook op onze website.

Voor meer informatie over de Projectruimte kunt u contact opnemen met Noortje Vis, (030) 600 12 56.