Kamer van Koophandel

Aantal starters in de lift

dinsdag 18 oktober 2011

KvK verwacht toename van 15% in 2011

'Als je er écht voor gaat, dan ben ik ervan overtuigd dat je als ondernemer slaagt.' Aldus Wilma Borgers die 5 november als ervaringsdeskundige op de KvK Startersdag staat. De belangstelling voor dit evenement is groot. Het aantal startende ondernemers blijft dan ook gestaag toenemen. Het jaar 2008 was een topjaar. In 2009 (op het hoogtepunt van de recessie) was er een kleine dip, maar in 2010 trok de groei weer aan tot boven het niveau van 2008. Het ziet ernaar uit dat 2011 daar nog fors bovenuit gaat steken. De Kamer van Koophandel schat het aantal startende ondernemers voor 2011 in Oost-Nederland op 11.000, circa 15% meer dan in 2010.

De enige uitzondering hierop vormt de bouw. Daar is in 2009 stevig de klad in gekomen. Ook de financiële diensten hebben zwaar te lijden gehad van de kredietcrisis en de daaropvolgende recessie. Desondanks blijven deze sectoren een grote aantrekkingskracht houden op startende ondernemers. Starters in de persoonlijke en algemene diensten* hebben vrijwel geen enkele terugslag van de recessie ondervonden en zijn de laatste jaren gestaag doorgegroeid. Algemene diensten is de snelstgroeiende sector van het afgelopen decennium. De verwachting is dat deze groei nog wel even doorzet ook omdat er in de publieke sector en de zorg sprake is van een afslanking. Dit is een reden voor veel mensen om te kiezen voor de status van zzp'er.

Populaire sectoren
In 2011 zijn tot nu toe de meeste starters te vinden in de sector organisatieadviesbureaus. Zij worden op de voet gevolgd door de internetwinkels. Op enige afstand volgen starters in de gezondheidszorg en de bouw. De overige branches in de top tien van startende ondernemingen zitten allemaal in de dienstverlening.

Startersdag 5 november
Ook dit jaar organiseert de Kamer van Koophandel weer een Startersdag op de eerste zaterdag van november voor iedereen die plannen heeft om een eigen bedrijf te beginnen of net gestart is. Van 10.00 tot 16.00 uur is er een informatiemarkt waar adviseurs van verschillende organisaties en bedrijven klaar staan om de bezoekers advies en tips te geven. Er worden presentaties en workshops georganiseerd en er is volop gelegenheid om te netwerken. In deze regio vindt de Startersdag plaats bij Omnisport in Apeldoorn, ROC van Twente in Hengelo en Deltion College in Zwolle. De toegang is gratis.
Meer informatie en aanmelding: www.kvk.nl/startersdag.

Bron: KvK