Rijksoverheid

Rosenthal pleit voor meer samenwerking met Japan

Nieuwsbericht | 18-10-2011

Tijdens een tweedaags werkbezoek aan Japan hebben minister Rosenthal en zijn Japanse collega Gemba afgesproken op aantal politieke en economische terreinen nauwer samen te werken.

Een lang gekoesterde wens van Japan is een vrijhandelsakkoord met de EU. Minister Rosenthal staat hier positief tegenover, maar Nederland en de andere EU-lidstaten stellen als voorwaarde dat Japan eerst serieus werkt maakt van het wegnemen van bestaande handelsbelemmeringen. Hierdoor kan bijvoorbeeld Nederland sinds de uitbraak van BSE geen kalfsvlees meer naar Japan exporteren. Het opheffen van deze handelsdistorsies is noodzakelijk om van onderhandelingen met de EU een succes te maken. De bewindslieden spraken af in overleg te blijven over deze kwestie.

Minister Gemba en minister Rosenthal tonen zich bezorgd over de toenemende maritieme onveiligheid. Beiden onderschreven de noodzaak de internationale inspanningen tegen piraterij voort te zetten en daarbij zoveel mogelijk gezamenlijk op te trekken.

Ook zei minister Gemba zich in te willen zetten om het Japans-Nederlands samenwerkingsprogramma ter verwerking van het oorlogsverleden te verlengen. Dit programma maakt historisch onderzoek mogelijk en stimuleert uitwisseling van onder andere ex-krijgsgevangenen en kinderen van Nederlandse of Indonesische vrouwen en Japanse mannen.

Rosenthal besprak met Gemba de Nederlandse expertise op het gebied van watermanagement en land- en tuinbouw, die ingezet kan worden bij de opbouw van de verwoeste landbouwgebieden. Japan verwelkomt later dit jaar een Nederlandse tuinbouwmissie naar het zwaar getroffen gebied rond de stad Sendai. Tijdens de tweede dag van zijn bezoek bezocht minister Rosenthal dit zwaar getroffen gebied.
Rosenthal met zijn Japanse collega Gemba

Rosenthal met zijn Japanse collega Gemba