Belgische Federale Overheid


Uitvoering van het VN-Verdrag over de rechten van personen met een handicap

Datum: 18 oktober 2011

België heeft zijn eerste rapport over de implementatie van het Verdrag van de Verenigde Naties rond de rechten van personen met een handicap ingediend bij het Comité van personen met een handicap. Het rapport gaat dieper in op de maatregelen die in België genomen werden voor personen met een handicap.

Het verdrag heeft het onder meer over de naleving van de rechten van personen met een handicap, de deelname van personen met een handicap aan de samenleving of nog de gelijkheid met de andere burgers. Het verdrag is sinds juli 2009 in België van kracht en de Directie-generaal Beleidsondersteuning van de FOD Sociale Zekerheid werd aangeduid als het federale en interfederale coördinatiepunt voor deze thematiek. Daarnaast waakt het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding als onafhankelijke instelling over de rechten van personen met een handicap en ziet het toe op de bevordering ervan.

Als ondertekenende staat heeft België op 7 september 2011 in New York ook deelgenomen aan de conferentie voor de staten die het VN-Verdrag over de rechten van personen met een handicap ondertekend hebben. Namens België werden twee verklaringen afgelegd. Vooreerst een overzicht van de acties die in België ondernomen werden en de deelname van het maatschappelijk middenveld Externe link . Ten tweede een synthese van de Belgische visie over de deelname van personen met een handicap aan het politieke en openbare leven Externe link .

Raadpleeg het Rapport van België over de implementatie van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van personen met een handicap Externe link (PDF, 65 p. - 612 kB)
Zie het origineel