Groen!

Nucleaire taks: Ecolo-Groen! legt CREG-voorstel neer

door Kristof Calvo (federaal parlementslid) op 18 oktober 2011 in "Klimaat en energie"

Diverse media berichten vandaag over de eventuele verhoging van de taks op de winsten van de nucleaire exploitanten. Formateur Elio Di Rupo (PS) zou naar verluidt rekenen op een bijdrage van 750 miljoen à 1 miljard euro. Groen! en Ecolo leggen de lat op 1,3 miljard, de bijdrage die ook energieregulator CREG eerder al voorstelde bij haar laatste studie over de winsten. Daarom leggen Olivier Deleuze (Ecolo) en Kristof Calvo (Groen!) vandaag het CREG-wetsvoorstel over de nucleaire taks neer in de Kamer.

Het wetsvoorstel is het gevolg van diverse studies en een reeks hoorzittingen in het parlement. Op 11 augustus werd het overgemaakt aan de leden van de Kamercommissie Bedrijfsleven. "De energieregulator heeft veel studiewerk verricht. Dat heeft een evenwichtig wetsvoorstel opgeleverd. We laten ons eigen wetsvoorstel vallen in de hoop dat er voor het voorstel van de regulator wel een parlementaire meerderheid te vinden is", aldus Groen!-Kamerlid Kristof Calvo.

Voor Ecolo en Groen! is het tijd om knopen door te hakken. "Ondertussen wordt al meer dan drie jaar gedebatteerd over een hogere bijdrage. Met de begroting van 2012 moet de substantiële heffing op de woekerwinsten van Electrabel eindelijk een feit worden", meent Calvo.

De groene partijen stellen voor om de substantiële bijdrage slim te besteden. De bijdrage moet aangewend worden om in budgettair moeilijke tijden toch nog investeringen in hernieuwbare energie en energiebesparing mogelijk te maken. Meer concreet stellen Groen! en Ecolo voor om de taks te gebruiken voor de aankoop van de groenestroomcertificaten voor de offshore windparken, de windmolens in de Noordzee.

"Anders zal de kost op de eindafnemer worden verhaald en dat moeten we absoluut vermijden. Door de bijdrage groen en slim in te zetten boeken we dubbele winst: het promoten van hernieuwbare energie en het drukken van de energiefactuur voor de consument", besluit Calvo.

IFRAME:
//www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fgroen.be%2Factual iteit%2FNieuwsflash-nucleaire-taks-ecolo-groen-legt-creg-voorstel-neer_ 2369.aspx&send=false&layout=standard&width=450&show_faces=true&action=r ecommend&colorscheme=light&font&height=80&appId=276556572364194

Contact: Kristof Calvo -