Gemeente Lelystad

Wethouder rijdt rally in duurzame auto

Dinsdag 18 oktober 2011

Wethouder Jansen in duurzame auto

Om het elektrisch rijden te stimuleren heeft wethouder Jansen deelgenomen aan een duurzame autorally. Afval- en energienutsbedrijf HVC in Alkmaar heeft 13 oktober deze race georganiseerd voor haar aandeelhouders en relaties, om groen rijden onder de aandacht te brengen.

Top 5

Ongeveer 64 deelnemers, verdeeld over 32 duurzame voertuigen, hebben een route van tachtig kilometer door het Noord-Hollandse landschap gereden. Wethouder Wout Jansen eindigde op de vijfde plaats. Een hele goede prestatie in een fanatiek deelnemersveld. Zie ook: de videobeelden van de rally.

Fluisterstil

Gemeente Lelystad reed mee in een rode Peugeot Ion, een 100% elektrische auto die ter beschikking is gesteld door Greenwheels. Opvallend was het comfort van elektrisch rijden. Fluisterstil, en sneller dan menig benzine of dieselauto, omdat een elektromotor zijn maximale kracht vanaf stilstand beschikbaar heeft. De uitgebreide praktijktest heeft laten zien dat er een nadeel kleeft aan de stilte: fietsers horen je niet aan komen.

CO2 neutraal rijden

Hoewel de benodigde stroom nu nog grotendeels met fossiele brandstoffen wordt opgewekt, is deze vorm van automobiliteit al flink schoner dan traditionele brandstoffen. Lokaal is er in het geheel geen uitstoot van schadelijke stoffen. Als er meer elektriciteit beschikbaar komt uit zon of windenergie, dan is CO2 neutraal rijden mogelijk. Lelystad ondersteunt het elektrisch rijden en onderzoekt op welke wijze er oplaadpunten voor elektrische auto's kunnen worden gerealiseerd. Ja