NVLF



---

18 oktober 2011
Algemeen

Voorzitter NVLF reageert op uitspraken van CZ in de media

Logopedisten zijn zorgvuldig en integer.

Gisteren stuurde de NVLF aan het ministerie van VWS een bericht over de weigering van zorgverzekeraars om de DTL-screening in te kopen of eisen te stellen. In de media liet zorgverzekeraar CZ weten dat ze een grote toeloop op logopedie wil voorkomen. "Wij moeten nou eenmaal op de kosten letten", aldus de verzekeraar
De reactie van Theo de Koning, voorzitter van de NVLF op de uitspraken van de zorgverzekeraar:"CZ suggereert dat logopedisten niet op de kosten zouden letten. Ik kan u verzekeren dat logopedisten professionele zorgverleners zijn die zorgvuldig en integer met de hulpvraag van de patiënt omgaan. CZ laat hiermee zien dat het hen om kostenreductie gaat in plaats van zorg te leveren waar een medische noodzaak voor is."

CZ zegt liever stapje voor stapje een beleid te willen ontwikkelen op het gebied van de logopedie. "We weten weinig over de doelmatigheid en kwaliteit van logopedisten."
Theo de Koning: "Als CZ zegt weinig van de doelmatigheid en kwaliteit van logopedisten te weten, dan schrik ik enorm. Hoe kan deze verzekeraar dan zorg inkopen. Welke criteria hanteert ze dan bij het aanbieden van contracten met logopedisten. Bovendien stoort het me mateloos, omdat de suggestie wordt gewekt dat logopedisten zomaar wat doen. De beroepsgroep werkt volgens kwaliteitscriteria en richtlijnen. Logopedisten staan in het Kwaliteitsregister ingeschreven en verbeteren hun deskundigheid door het jaarlijks volgen van een verplicht aantal cursussen. Hoe een logopedist moet handelen en rapporteren ligt vast in protocollen. Zorgverzekeraars weten dit, dus deze opmerking van CZ is volslagen buiten de realiteit."

CZ: "Bovendien kan het zijn dat er veel kinderen aankloppen voor hulp die eigenlijk bij het onderwijs thuishoort, bijvoorbeeld als kinderen een taalachterstand hebben. Die begeleiding hoort niet thuis bij een ziektekostenverzekering."
Theo de Koning: "Hier heeft CZ terecht een punt, onderwijs en zorg zijn 2 aparte gebieden, hoewel er ook logopedisten in het onderwijs werkzaam zijn. Het is alleen zo voorbarig om de DTL-screening niet in te kopen omdat er misschien een patiënt zich meldt met een `verkeerde' klacht. Daar is nu juist de screening voor bedoeld: om die patiënten eruit te filteren en niet te gaan behandelen. Kinderen met een taalachterstand moeten meer taalaanbod krijgen. Kinderen met een taalstoornis hebben echt logopedie nodig, want dat gaat niet over door extra met ze te lezen."

Klik voor een krantenbericht hier.