Watersportverbond - KNWV

Vijfde Hans Horrevoets Memorial Race

dinsdag 18 oktober 2011

Zondag 16 oktober 2011 werd de vijfde Hans Horrevoets Memorial Race gevaren in Drimmelen. Met een J22 Ranger werd Michiel Eijsink overall winnaar.

Onder zeer lichte windcondities wist het driekoppige teams van de Ranger de vrije baan het snelste te zeilen. Hiermee wonnen zij in de klasse B en kregen overall een derde plek. De prijzen werden volgens tradities door Hans' dochters uitgereikt.

Drie klassen
In deze jubileumeditie van de HH Memorial Race startten 52 boten in drie klassen. Er deden acht open boten mee, waaronder vier eenmansboten en vier Spankers. De overige jachten waren kajuitzeiljachten van 18 tot en met 39 voet.

Uniek schouwspel
Volgens het principe van de vrije baan mogen de schippers zelf bepalen in welke volgorde ze de boeien ronden. Dat levert bij de start altijd een uniek schouwspel op als sommige boten naar het oosten en andere naar het westen starten. Dit jaar kozen de meeste schippers voor het oosten en dat bleek de beste tactiek. In de drie verschillende klassen zeilden de meeste winnaars eerst de Amer op en pas daarna de Merwede.

Overall winnaar
Het was een spannende strijd tussen de overall winnaar van vorig jaar, Peter van Doornmalen van de J22 Gap en team Ranger. Van Doornmalen lag driekwart van de race voorop, maar een winddraaiing speelde hem uiteindelijk parten en dat bleek gunstig voor Eijsink. âWij voeren aan de wind en ineens draaide de wind en konden wij de spinnaker nog zettenâ, vertelt Eijsink. âPeter was al te ver en kon dat niet meer doen. Wij voeren hem met spinnaker zo voorbij. De hele race moest je enorm geconcentreerd varen. Trimmen, trimmen en nog eens trimmen. We voeren eerst naar het oosten, omdat de vloedstroom dan nog mee stond. Daarna hadden we wel stroom tegen, maar minder. Op de terugweg stroomopwaarts hadden we hem ook wel tegen, maar minimaal. Als we de boeien andersom hadden gerond, hadden we alles tegen gehadâ.

Klik hier voor meer informatie en de volledige uitslag.

Foto's: Renée Middelkoop