Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 18 oktober 2011

UvA-studenten werpen antropologische blik op Egyptische revolutie

Gepubliceerd op 18 oktober 2011

Redactieleden van het antropologische tijdschrift Cul, allen studenten Culturele Antropologie aan de UvA, reisden deze zomer af naar Egypte om inzicht te krijgen in de impact van de revolutie op de Egyptische bevolking. De studenten doen verslag van hun bevindingen in een speciaal themanummer van Cul dat onlangs verscheen en nu ook online is in te zien.

Tijdens de tweede golf van protesten kon de redactie verslag doen van de revolutie, terwijl deze nog volop aan de gang was. Maar, schetst hoofdredacteur Soufyan el Hammouti, in zijn redactioneel voorwoord: `Egypte was en is nog steeds het podium van dusdanig grote sociale en maatschappelijke ontwikkelingen dat we in de twee weken dat wij er waren slechts een begin hebben kunnen maken in het proberen te begrijpen wat er precies aan de hand is.' Femke Awater, een van de in totaal tien redacteuren die Egypte bezocht, schreef tijdens de reis een blog. Hierin beschrijft ze het verloren gevoel dat de meesten van de studenten overviel na een week in Caïro. Alles bleek zo groot en overweldigend, schrijft ze, wat de studenten dwong tot herbezinning. Maar uiteindelijk slaagden de studenten erin om met bijzondere verhalen te komen over een breed scala aan onderwerpen, waaronder de rol van vrouwen op het Tahrirplein, humor als wapen van de revolutionairen, leiders in een leiderloze revolutie, het verschil tussen islamitische en niet-islamitische partijen.

Refo-lutie

Zwaan Lakmaker richt zich op de vraag wat een revolutie is. Dit naar aanleiding van veel critici die stellen dat het onzinnig is om de ontwikkelingen in Egypte een revolutie te noemen, omdat er geen verandering van het systeem heeft plaatsgevonden. In een column beschrijft Zwaan dit dilemma en komt ze met een oplossing: het is misschien geen revolutie, maar zeker een refo-lutie (een combinatie van revolutie en reformatie). Joris van den Outenaar schreef een artikel over de Koptische Christenen in Caïro en hun relatie met de islamitische meerderheid. Aanleiding voor dit artikel vormde zijn bezoek aan een Koptisch dorp bij Caïro waar afvalverzamelaars leven en werken - letterlijk en sociaal-economisch de afvalberg van Caïro.

Over Cul

Cul is het tijdschrift van Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Vier maal per jaar werpt de onafhankelijke redactie, die volledig bestaat uit studenten, een antropologisch licht op een bepaald thema.