Openbaar Ministerie

OM eist gevangenisstraffen tegen vier jonge Hagenaren voor poging moord

18 oktober 2011 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie heeft vandaag gevangenisstraffen tot zeven jaar geëist tegen vier mannen van 18, 19, 23 en 24 jaar uit Den Haag. Zij worden verdacht van een poging tot moord op een plaatsgenoot, op 1 mei 2011 in Den Haag. De officier eiste 7 jaar gevangenisstraf tegen de 24-jarige verdachte. Tegen de 23-jarige verdachte werd 5 jaar gevangenisstraf geëist. De 19-jarige verdachte hoorde een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen en tegen een 18-jarige man werd 12 maanden jeugddetentie waarvan 6 maanden voorwaardelijk geëist.

Volgens het OM belden de vier die avond aan bij het huis van het slachtoffer. De vriendin van het slachtoffer herkende twee van de mannen en deed open. De mannen duwden haar vervolgens opzij en lieten zichzelf binnen. Ze dwongen de vrouw op de bank te zitten met haar zoontje terwijl zij in de keuken drie grote messen pakten. De 19-jarige verdachte hield ondertussen de vriendin van het slachtoffer in de gaten.

Mishandeling, poging moord en diefstal
Toen het slachtoffer thuiskwam begonnen de 23-jarige en 24-jarige verdachten het slachtoffer onmiddellijk te slaan tegen het hoofd. Volgens het OM pakte de 23-jarige man het slachtoffer in een wurggreep beet en stak de 24-jarige man hem vervolgens met een mes in zijn buik. De 24-jarige man zou hebben gezegd dat het slachtoffer dood moest. Hij pakte vervolgens een kussen en drukte dit op het gezicht van het slachtoffer. Daarna zei een van de mannen tegen de vriendin van het slachtoffer dat ze geen ambulance mocht bellen. De mannen namen de mobiele telefoons van het slachtoffer en zijn vriendin mee. Ook namen de vier een horloge, autosleutels en een bankpas mee.

Ruzie om auto
De verdachten hadden ruzie met het slachtoffer om een uitgeleende auto. De 23-jarige man had een auto geleend van het slachtoffer. Hij wilde deze auto alleen teruggeven indien het slachtoffer een geldbedrag aan hem zou betalen voor de schade, die de verdachte had veroorzaakt. Na een bedreiging van de 24-jarige en 23-jarige verdachte, stak het slachtoffer de banden van de auto lek en stal de kentekenplaten. De verdachten zouden op de avond van de steekpartij verhaal zijn komen halen bij het slachtoffer over het incident.

Het slachtoffer werd ernstig gewond in het ziekenhuis opgenomen en lag 8 dagen in coma.

De rechter doet op 1 november uitspraak.