Politie Gelderland-Zuid

Preventieve 'voetjesactie' tegen woninginbraken

Wijchen, 18-10-2011 o Het zal niemand ontgaan, het is steeds vroeger donker. Door de jaren heen zien we in deze periode vaak een toename van het aantal woninginbraken. Politieteam Wijchen wil de gelegenheid aangrijpen om bewoners nog eens extra te attenderen op gelegenheidsdieven en wat tips mee te geven om de kans op een woninginbraak zoveel mogelijk te verkleinen.

Een woninginbraak, dat wil niemand! Anderen moeten van uw spullen, vaak met emotionele waarde, afblijven. De impact van een inbraak is meestal groot. Veel woninginbraken vinden plaats doorzogenaamde gelegenheidsdieven. De politie doet er natuurlijk alles aan om de daders te pakken, zoals forensisch onderzoek en buurtonderzoek. Maar de dader heeft dan al wel toegeslagen. Het voorkomen van een inbraak is minstens zo belangrijk. Soms wordt het een insluiper ook wel erg gemakkelijk gemaakt. Niet afgesloten deuren of ramen die wijd open staan, bijvoorbeeld op een bovenverdieping. Bedenk dat insluipers creatief zijn en vaak eenvoudig manieren vinden om naar boven te klimmen. Ook is een open bovenlicht voor veel inbrekers al voldoende om binnen te komen.

Politieactie
Om bewoners extra te attenderen op insluiping en te stimuleren om zelf de nodige maatregelen te nemen tegen woninginbraak, gaat de politie in Wijchen aan de slag met zogenaamde witte voetjes. Agenten leggen via openstaande ramen of deuren een wit voetje in woningen neer. Hiermee wil de politie laten zien hoe makkelijk het voor een insluiper is om binnen te komen en uw spullen te stelen. De actie vindt de komende weken in de hele gemeente Wijchen plaats en wordt uitgevoerd tijdens de reguliere surveillances.

"Voetjesactie" tegen insluipers
De politie is alert, maar u kunt zelf ook bijdragen aan het voorkomen van een woninginbraak. In de eerste plaats is het van belang om goede preventiemaatregelen te nemen. Daarnaast kunt u zorgen voor een goede administratie (fotos, unieke nummers, i-mei code mobiel etc) en markering van waardevolle spullen en deze liefst opbergen in een kluis.

Hoe u het insluipers moeilijk maakt

* Zorg voor goed hang- en sluitwerk op uw ramen en deuren. Kijk op de website van Politiekeurmerk Veilig Wonen voor advies:www.politie.nl/gelderland-zuidofwww.politiekeurmerk.nl.
* Laat de ruimte waar een raam of deur openstaat niet (te lang) onbeheerd; ook niet om bijvoorbeeld boven te stofzuigen of even naar de bakker om de hoek te gaan.

* Toch een raampje open? Zet dan alleen het raam open waar een inbreker niet bij kan of die is voorzien van een goedkeurde barrièrestang of -rek.

* Leg geen waardevolle spullen in het zicht, zoals laptop, sieraden, fotocamera of portemonnee. Berg ze liever op in een kluis.
* Sluit, ook s nachts, altijd voor- en achterdeur goed af. Haal de sleutel uit de binnenkant van het slot.

* Laat geen ladders of andere spullen in de tuin liggen die inbrekers als opstap kunnen gebruiken.

* Zet uw fiets of bromfiets altijd op slot, ook als deze in een afgesloten schuur staat.

Maak melding of doe aangifte
Is er toch ingebroken, doe dan altijd aangifte! De politie kan daders en gestolen spullen beter opsporen als u aangifte doet. Bel telefoonnummer 0900-8844 voor aangifte op afspraak.

Betrapt u een dader tijdens een inbraak(poging), of ziet u iets verdachts in de buurt? Noteer signalementen en eventuele kentekens en belt u dan meteen alarmnummer 112.

(08)

Laatst gewijzigd 18-10-2011 16:38 | © Regio Gelderland-Zuid |