Wageningen Universiteit en Researchcentrum 18 okt 2011
Nummer: P072

Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, heeft prof.dr.ir. Lisette de Groot en dr.ir. Sander Kersten benoemd tot persoonlijk hoogleraar Voeding en gezondheid. Beiden maken deel uit van de afdeling Humane Voeding waar zij tot voor kort resp. buitengewoon hoogleraar en universitair hoofddocent waren.

Benoeming tot persoonlijk hoogleraar geschiedt op basis van grote verdiensten voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs alsmede opmerkelijke persoonlijke kwaliteiten. De benoeming geldt voor een verlengbare periode van vijf jaar en geeft de onderzoekers meer mogelijkheden om hun vakgebied landelijk en internationaal wetenschappelijk te profileren.
Â
Lisette de Groot
Lisette de Groot Prof. Lisette de Groot blijft zich richten op de voeding en gezondheid van de ouder wordende mens. In het bijzonder gaat hierbij de aandacht uit naar voedingsaspecten die van belang zijn voor de functionaliteit op hogere leeftijd, gezien het belang hiervan voor de kwaliteit van leven. De Groot vindt het van belang om binnen haar leeropdracht voor de komende jaren het accent te leggen op knelpunten in de voeding van de oudere mens en op voedingspatronen, allen van invloed op verouderingsprocessen zoals osteoporose, sarcopenie, cognititieve achteruitgang en de eetlust op hogere leeftijd.

Mevr. dr.ir. C.P.G.M. (Lisette) de Groot (Alphen en Riel, 1960) studeerde Humane Voeding in Wageningen, waar zij in 1988 promoveerde. Van 2005 tot nu was zij buitengewoon hoogleraar Voedingsfysiologie met bijzondere aandacht voor het verouderingsproces en de oudere mens. In de afgelopen jaren is zij betrokken geweest bij grote Europese onderzoeksprojecten rond voeding en de oudere mens. Mevrouw De Groot is verder onder meer voorzitter van de examencommissie Technologie en voeding, secretaris van de Ethische commissie van Wageningen University en betrokken bij de redactie van een aantal internationale en nationale vaktijdschriften.

Sander Kersten
Prof. Sander Kersten gaat zich richten op de moleculaire mechanismen van voeding, met speciale aandacht voor de vetstofwisseling. Daarbij gaat hij met zijn collegaâs onder andere onderzoeken hoe de vetstofwisseling in het lichaam gereguleerd wordt en op welke manier onze voeding daarop ingrijpt. Tevens gaat zijn interesse uit naar de interactie tussen het immuunsysteem en de vetstofwisseling. In de laatste jaren is namelijk gebleken dat er aanzienlijk overlap bestaat tussen het immuunsysteem en de vetstofwisseling. Kersten vindt het van belang dat er meer gedetailleerd inzicht komt in wat er nu precies in ons lichaam gebeurd als voedsel ons lichaam binnenkomt om uiteindelijke een beter verband te kunnen leggen tussen voeding en gezondheid.

Dr.ir. Sander Kersten (Elst,1971) studeerde voeding en gezondheid in Wageningen en promoveerde in 1997 aan Cornell University in de VS. Daarna werkte hij enkele jaren aan de Universiteit van Lausanne in Zwitserland. Hij is nu nog universitair hoofddocent Humane voeding aan Wageningen University, en heeft tevens op part-time basis dezelfde functie aan Cornell University.

Foto's: Wageningen UR / Guy Ackermans