Wageningen Universiteit en Researchcentrum
18 okt 2011
Nummer: P072
Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, heeft prof.dr.ir.
Lisette de Groot en dr.ir. Sander Kersten benoemd tot persoonlijk
hoogleraar Voeding en gezondheid. Beiden maken deel uit van de afdeling
Humane Voeding waar zij tot voor kort resp. buitengewoon hoogleraar en
universitair hoofddocent waren.
Benoeming tot persoonlijk hoogleraar geschiedt op basis van grote
verdiensten voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs alsmede
opmerkelijke persoonlijke kwaliteiten. De benoeming geldt voor een
verlengbare periode van vijf jaar en geeft de onderzoekers meer
mogelijkheden om hun vakgebied landelijk en internationaal
wetenschappelijk te profileren.
Â
Lisette de Groot
Lisette de Groot Prof. Lisette de Groot blijft zich richten op de
voeding en gezondheid van de ouder wordende mens. In het bijzonder gaat
hierbij de aandacht uit naar voedingsaspecten die van belang zijn voor
de functionaliteit op hogere leeftijd, gezien het belang hiervan voor
de kwaliteit van leven. De Groot vindt het van belang om binnen haar
leeropdracht voor de komende jaren het accent te leggen op knelpunten
in de voeding van de oudere mens en op voedingspatronen, allen van
invloed op verouderingsprocessen zoals osteoporose, sarcopenie,
cognititieve achteruitgang en de eetlust op hogere leeftijd.
Mevr. dr.ir. C.P.G.M. (Lisette) de Groot (Alphen en Riel, 1960)
studeerde Humane Voeding in Wageningen, waar zij in 1988 promoveerde.
Van 2005 tot nu was zij buitengewoon hoogleraar Voedingsfysiologie met
bijzondere aandacht voor het verouderingsproces en de oudere mens. In
de afgelopen jaren is zij betrokken geweest bij grote Europese
onderzoeksprojecten rond voeding en de oudere mens. Mevrouw De Groot is
verder onder meer voorzitter van de examencommissie Technologie en
voeding, secretaris van de Ethische commissie van Wageningen
University en betrokken bij de redactie van een aantal internationale
en nationale vaktijdschriften.
Sander Kersten
Prof. Sander Kersten gaat zich richten op de moleculaire mechanismen
van voeding, met speciale aandacht voor de vetstofwisseling. Daarbij
gaat hij met zijn collegaâs onder andere onderzoeken hoe de
vetstofwisseling in het lichaam gereguleerd wordt en op welke manier
onze voeding daarop ingrijpt. Tevens gaat zijn interesse uit naar de
interactie tussen het immuunsysteem en de vetstofwisseling. In de
laatste jaren is namelijk gebleken dat er aanzienlijk overlap bestaat
tussen het immuunsysteem en de vetstofwisseling.
Kersten vindt het van belang dat er meer gedetailleerd inzicht komt in
wat er nu precies in ons lichaam gebeurd als voedsel ons lichaam
binnenkomt om uiteindelijke een beter verband te kunnen leggen tussen
voeding en gezondheid.
Dr.ir. Sander Kersten (Elst,1971) studeerde voeding en gezondheid in
Wageningen en promoveerde in 1997 aan Cornell University in de VS.
Daarna werkte hij enkele jaren aan de Universiteit van Lausanne in
Zwitserland. Hij is nu nog universitair hoofddocent Humane voeding aan
Wageningen University, en heeft tevens op part-time basis dezelfde
functie aan Cornell University.
Foto's: Wageningen UR / Guy Ackermans