'Meanwhile in Egypt' gelanceerd

Persbericht van Oxfam Novib

Dinsdagmiddag 18 oktober is de lancering van de website 'Meanwhile in Egypt'. Samen met een zestal partners in Egypte op het gebied van mensenrechten heeft Oxfam Novib deze site geïnitieerd en ontwikkeld. De website toont relevante twitterberichten, foto's en video's over de aanstaande verkiezingen en over de stand van zaken van mensenrechten in Egypte. Zowel de partners als onafhankelijke organisaties en individuen kunnen publiceren op de website www.meanwhileinegypt.org.

Actieoproepen vanuit Cairo, het laatste nieuws over de parlementsverkiezingen van eind november of tweets vanaf het Tahrirplein, deze zijn terug te vinden op 'Meanwhile in Egypt'. Democratische vrijheden in Egypte staan onder druk. Oxfam Novib co-creëerde 'Meanwhile in Egypt' met lokale partners omdat een vrije stroom van nieuws en informatie in Egypte juist nu, rondom de verkiezingen, kiezers kan ondersteunen. Bovendien biedt de site de mogelijkheid om een internationaal publiek bij de ontwikkelingen in Egypte te betrekken en te laten meedenken. Oxfam Novib hoopt met 'Meanwhile in Egypt' internationale aandacht en support te verzamelen om een openbaar debat mogelijk te maken, pressie uit te oefenen en mensenrechtenschendingen aan de kaak te stellen. Coördinator Marwa al-Sawi onderstreept dit:" Er speelt onderhuids zoveel meer in Egypte dan je in de media zal zien of horen. Hoe het echt gaat in Egypte, wordt verteld door de burgers."

Oxfam Novib maakt de site mogelijk maar levert geen inhoudelijke input. Dit doen de partners zelf, samen met andere onafhankelijke organisaties en het publiek. In de loop van de komende weken zullen er verschillende thematische campagnes van partners verschijnen op de site. De eerste campagne is van de groep 'No Military Trials'. Met deze campagne zullen steunbetuigingen worden verzameld voor een eerlijke berechting van duizenden burgers die nog gevangen zitten nadat ze zijn veroordeeld door een militaire rechtbank.

Tom van der Lee, directeur campagnes van Oxfam Novib: "Dit is een belangrijke mijlpaal voor Oxfam Novib. We combineren onze kennis en ervaring op social mediagebied met het uitgebreide netwerk van onze partners in Egypte. Hierdoor hopen we meer internationale aandacht te behalen voor onze partners, die vechten voor de rechten van de gewone Egyptenaar."

Over Oxfam Novib: Mensen in ontwikkelingslanden moeten een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen, het zelf kunnen doen. Om dit voor elkaar te krijgen, werkt Oxfam Novib samen partnerorganisaties ter plaatse, donateurs, vrijwilligers, bedrijven, overheden, 15 Oxfam-organisaties wereldwijd en andere 'ambassadeurs van het zelfdoen'.

Noot voor de redactie,

Razende Robot Reporter