Rechtbank Amsterdam


Stalker Carice van Houten veroordeeld tot plaatsing in psychiatrisch ziekenhuis

Amsterdam , 18-10-2011

De rechtbank Amsterdam heeft de verdachte van stalking van Carice van Houten veroordeeld tot de maatregel van één jaar plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis op grond van art. 37 van het Wetboek van Strafrecht.

De rechtbank achtte de beschuldiging bewezen, maar ontsloeg de 42-jarige verdachte uit Groningen van rechtsvervolging omdat aan hem zijn handelwijze wegens zijn psychische stoornis niet kan worden toegerekend. Met dat oordeel volgde de rechtbank dat van de psycholoog en de psychiater die over verdachte hadden gerapporteerd na diens observatie in een forensisch psychiatrische kliniek.

De rechtbank ging niet mee in het standpunt van de officier van justitie, die op de terechtzitting van 4 oktober jl. oplegging van TBS had gevorderd. Met de argumenten die de officier daarvoor had aangevoerd, zoals het recidivegevaar en de mogelijkheid van escalatie van het stalkingsgedrag van verdachte bij niet-behandeling van diens stoornis, hadden de deskundigen in hun minder vergaande advies voldoende rekening gehouden, vond de rechtbank. Uit een oogpunt van bescherming van het slachtoffer en de maatschappij is voor de rechtbank verder van belang dat in aansluiting op de behandeling in het psychiatrisch ziekenhuis eventueel alsnog uitvoering van een BOPZ-maatregel (gedwongen opname van verdachte buiten een strafrechtelijk kader) mogelijk is.

Verdachte had Van Houten in 2010 gedurende een periode van ruim acht maanden lastig gevallen met emails, twitterberichten en brieven, gericht aan Van Houten en haar manager. Daarbij had verdachte in sommige gevallen foto- en videomateriaal gevoegd. In zijn communicatie met Van Houten zinspeelde verdachte op een relatie tussen beiden en op het aantal kinderen dat hij met haar zou krijgen. Ook had hij bij de gemeente Groningen ondertrouw met Van Houten aangevraagd. De verdachte was niet bij de uitspraak aanwezig.

Bron: rechtbank Amsterdam
Uitspraken: BT8397

Zie het origineel