Gemeente Alphen aan den Rijn

initiatief beantwoord

Zwammerdams initiatief beantwoord

De Belangenvereniging Zwammerdam (BVZ) heeft vóór de zomer een Dorpsvisie aan de gemeente overhandigd. Hierin staat welke prioriteiten er volgens de inwoners, verenigingen en instellingen binnen Zwammerdam gewenst zijn. Wethouder Kees van Velzen heeft vorige week in een gesprek met het bestuur van de BVZ de reactie van de gemeente op de Dorpsvisie toegelicht. Ons uitgangspunt is de BVZ zoveel mogelijk te faciliteren. Voor ieder onderwerp hebben wij intern een contactpersoon benoemd.

Reactie gemeente
Een aantal punten uit de Dorpsvisie is direct opgepakt. Zo heeft de BVZ aangegeven dat het verenigingsleven belangrijk is; het is de motor voor een bruisend Zwammerdam. Daarnaast zou de BVZ graag zien dat jongeren gemotiveerd worden hun maatschappelijke stage in het eigen dorp te doen. De gemeente heeft de BVZ inmiddels in contact gebracht met Participe Vrijwilligersnet. Zij ondersteunt vrijwilligersorganisaties om zodoende de deskundigheid van vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties te bevorderen.

Een aantal punten is beantwoord met uitleg van bestaand beleid en hoe die toegepast wordt in de Zwammerdamse situatie. Een voorbeeld hiervan is het onderwerp wonen voor jong en oud. Alleen als de gemeente eigenaar van de grond of het vastgoed is, kan hierop gestuurd worden.

Sommige wensen liggen niet binnen de invloedsfeer of verantwoordelijkheid van de gemeente, zoals een pinautomaat. Of vragen afstemming met andere partijen, zoals de wens tot versterking van het openbaar vervoer. Hiervoor is overleg met een openbaar vervoerder en de provincie nodig, hetgeen meer tijd vraagt.

Vervolg
Wethouder Kees van Velzen vindt het belangrijk dat bewoners zelf verantwoordelijkheid nemen voor het aan- en oppakken van verbeteracties en wil dat graag waar mogelijk faciliteren. Ik hoop dat dit een voorbeeld is voor andere kernen of wijken.
Met de BVZ is afgesproken dat de dorpsvisie inclusief reactie van de gemeente zes weken ter inzage wordt gelegd op verschillende locaties in Zwammerdam. Op die manier krijgen alle inwoners de gelegenheid te reageren. Daarnaast is afgesproken dat de BVZ periodiek overleg heeft met de wethouder en de accountmanager kleine kernen om de voortgang van de onderwerpen in de Dorpsvisie te bespreken. Begin volgend jaar gaat het college op bezoek in Zwammerdam.

Vanuit Zwammerdam
De Belangenvereniging Zwammerdam is verheugd dat de gemeente serieus ingaat op de vragen en wensen die leven in de kern Zwammerdam. Uiteraard is niet alles direct te realiseren, het stellen van prioriteit en een goede communicatie met de gemeente en andere instellingen, zorgen er voor dat een groot aantal punten kan worden opgepakt. We hopen op deze weg voort te kunnen gaan. Hiermee blijft Zwammerdam ook in de toekomst een vitaal en leefbaar onderdeel van de gemeente Alphen aan den Rijn.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn