Gemeente Berkelland


Berkellanders steken hun licht op bij voorbeelddorp

Inwoners Koningslust nemen zelf verantwoordelijkheid voor leefbaarheid dorp

Koningslust1

Kerkplein ingericht naar de ideeën van de inwoners zelf (foto links)

Een Berkellandse delegatie van vertegenwoordigers van de (kleine) kernen, maatschappelijke organisaties, raadsleden, collegeleden en medewerkers ging op 8 oktober naar Koningslust. Koningslust is een kleine kern van de gemeente Peel en Maas. De inwoners voelen zich verantwoordelijk voor de leefbaarheid in de kern. Niet de gemeente of de maatschappelijke organisaties maar de inwoners zelf.

Door deze vorm van zelfsturing bepaalt het dorp veel zelf, ze ontdekken nieuwe oplossingen en zorgen dat beleid en uitvoering aansluit bij de echte behoefte uit het dorp. Van de inrichting van het dorp tot sociale activiteiten, zoals een dagopvang voor ouderen.

Hoe doen zij dat?

Die dag zijn de Berkellanders door de kern zelf uitgebreid geïnformeerd hoe zij dat doen. Hoe leefbaar hun dorp is en hoe ze het zelf in de praktijk ervaren. Wat het betekent als je als kern de verantwoordelijkheid neemt voor de leefbaarheid. Wat dat betekent in de gesprekken met de gemeente. Ook heeft het gevolgen voor de rol van de gemeenteraad, college van B&W en de medewerkers.

Koningslust2

De gemeenschap van Koningslust runt zelf dorpshuis `de Sprunk' (foto rechts)

Kracht van inwoners

De gemeente moet leren loslaten en vertrouwen op de kracht van de inwoners. Ook zullen kleine kernen van elkaar gaan verschillen. De gemeente Peel en Maas noemt het zelfsturing in Berkelland past het goed in de gedachte van `Samen Anders'. Een oplossing op maat, bedacht en grotendeels uitgevoerd door de inwoners zelf.