Gemeente Waddinxveen


Binnen half jaar Keurmerk voor bedrijventerrein Coenecoop

Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) voor bestaande bedrijventerrein is binnen een half jaar een feit voor het bedrijventerrein Coenecoop in Waddinxveen. Dat beloven partijen elkaar in een intentieverklaring, die op 25 oktober wordt ondertekend op het gemeentehuis van de gemeente Waddinxveen.

De partijen die meewerken aan het opzetten van een veilig, schoon en heel bedrijventerrein zijn de gemeente Waddinxveen, Ondernemersvereniging VBC, Politie, Brandweer, BBD, Kamer van Koophandel en MKB-Nederland. Het KVO voor bedrijventerreinen (KVO-B), is een landelijk gestructureerde aanpak om criminaliteit en overlast terug te dringen.

Ook in de gemeente Waddinxveen vormt criminaliteit in mindere of meerdere mate een probleem: diefstal, inbraken of overlast zijn hierbij bekende fenomenen. Onveiligheid is een gemeenschappelijk probleem waar alleen iets aan gedaan kan worden wanneer er wordt samengewerkt. De gemeente Waddinxveen heeft om die reden de wens geuit om eventuele problemen al in een vroeg stadium te tackelen en direct de samenwerking te zoeken. Met de ondertekening van deze intentieverklaring is hiermee een belangrijke eerste stap gezet. Met het KVO-B project hopen gemeente en partners dan ook het ondernemersklimaat en de aantrekkelijkheid van het bedrijventerrein te verbeteren.

Om een goed en duidelijk beeld te krijgen aan welke eisen het bedrijventerrein door publiek en private partijen moet worden voldaan, wordt eerst een veiligheidsanalyse gemaakt. Dit onderzoek bestaat uit een nulmeting onder de ondernemers op de Coenecoop, een schouw over het bedrijventerrein en de incidentencijfers van de politie en brandweer. Er wordt gekeken hoe men schoon, heel en veilig ervaart in combinatie met de statistische cijfers van de politie en brandweer. Dan volgt een plan van aanpak waarin de werkgroep maatregelen samenstelt. Vervolgens wordt de certificerende instantie KIWA uitgenodigd voor de audit. Na goedkeuring van de auditor volgt het gewilde KVO â B Coenecoop certificaat. Bij de uitreiking wordt het convenant ondertekend door de burgemeester, commandant Brandweer, de chef van de Politie en de voorzitter van VBC. Gedurende twee jaar heeft de KVO Coenecoop werkgroep de gelegenheid de maatregelen uit te voeren.

In heel Nederland worden momenteel bedrijventerreinen veiliger gemaakt met behulp van de KVO-methode. De ervaringen die inmiddels zijn opgedaan in verschillende gebieden bewijzen het succes van de werkwijze. Schade vermindert aanzienlijk en het gevoel van veiligheid neemt in belangrijke mate toe. Genoemde methode dient als een goede basis om in gezamenlijkheid te werken aan kwaliteit in veiligheidszorg. MKB-Nederland begeleidt bedrijventerreinen en biedt kosteloos hulp aan door inzet van procesbegeleiders KVO-B.

Â