Politiebond ACP

ACP volgt ontwikkelingen C2000 op de voet

Nadat het communicatienetwerk van de politie en andere hulpdiensten in Rotterdam in juli van dit jaar werd lamgelegd en verbeteringen werden toegezegd door de minister, is het stil gebleven rondom C2000. De ACP volgt de ontwikkelingen echter nog altijd op de voet. "Het is immers de levensader van de collega's op straat en dus moeten zij er op kunnen vertrouwen dat het systeem goed functioneert", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. Het stemt de ACP dan ook tevreden dat minister Opstelten van Veiligheid & Justitie onlangs, als antwoord op vragen van de ACP, duidelijkheid heeft gegeven over de stand van zaken van C2000.

Eind juli 2011 vond er een storing bij KPN plaats die het communicatienetwerk van politie en andere hulpdiensten in de regio Rotterdam tijdelijk lamlegde. Een back-upsysteem functioneerde bovendien niet naar behoren. Daardoor waren politiemensen op straat afgesneden van de collega's van de meldkamer. Een ongewenste situatie. Mede naar aanleiding van deze storing heeft de ACP een aantal vragen aan minister Opstelten gesteld. De ACP gaf daarbij aan dat zij het onacceptabel vindt dat C2000 door een storing kan worden lamgelegd. Gerrit van de Kamp: "Uitval en storing kunnen leiden tot grote veiligheidsrisico's voor zowel collega's als burgers. C2000 moet daarom in alle omstandigheden optimaal functioneren."

Kritische vragen

Het is overigens niet de eerste keer dat de ACP de minister kritische vragen heeft gesteld en verzocht om verbeteringen door te voeren. De Schipholcrash met Turkisch Airlines, het drama rond Koninginnedag en de rellen bij Hoek van Holland zetten het onderwerp steeds weer bovenaan de agenda.

Verbeteringen

De meest recente vragen van de ACP heeft de minister beantwoord in een brief (als pdf-bestand onderaan dit artikel te downloaden) aan de leden van het Centraal Georganiseerd Overleg Politie. Daarin geeft de minister aan dat belangrijke veranderingen en aanpassingen aan het C2000-systeem langzaam maar zeker worden doorgevoerd. Deze structurele aanpassingen en voorzieningen moeten incidentele uitval van C2000 in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen. De ACP is tevreden met de wijze, waarop de minister de problemen aanpakt. De ACP zal de voortgang van de aangegeven verbeterpunten kritisch blijven volgen. Een goed werkend C2000-systeem verdient, in het belang van alle politiemensen en burgers, in de ogen van de ACP alle aandacht.

---

18/10/11 16:17

---

Gerelateerd nieuws
ACP: `Storing C2000 in de toekomst voorkomen' - 28-07-2011 16:13
C2000: de eindconclusies - 17-02-2010 16:35

Bestanden:
Antwoorden_V_J_op_vragen_ACP_nav_storing_KPN.PDF1.5 M Format_ACP_aan_CGOP__over_C2000.pdf79 K