Politiebond ACP

Vraagtekens bij `gele-kaartregeling'

Voor kleine overtredingen, zoals fietsen over de stoep, moet een gele kaart worden uitgedeeld in plaats van direct een boete uitschrijven. Althans, dat is het plan van de PvdA en D66. Dit om zogenaamde `pestboetes' te voorkomen, zo stellen beide partijen. De ACP stelt dat deze regeling een inperking is van de rechten van de agent. "Een collega is professioneel genoeg om te bepalen of een waarschuwing volstaat of dat er direct een boete moet worden uitgeschreven", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp in een reactie.

PvdA en D66 dienen binnenkort een initiatiefvoorstel in om de willekeur in afhandeling van kleine zaken tegen te gaan. "Wij willen niet meteen de zwaarste sanctie opleggen, dus een boete, maar mensen moeten beseffen dat het de volgende keer wel raak is", zegt D66-kamerlid Magda Berndsen. Volgens PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt maakt het plan ook een einde aan 'pestboetes'. "We voorkomen hiermee dat mensen meteen moeten betalen als ze per ongeluk een keer hun autopapieren zijn vergeten."

Administratief werk

De gele kaarten moeten allemaal worden geregistreerd. Bij een tweede waarschuwing binnen een jaar wordt een boete uitgeschreven. Hiermee zou volgens de PvdA en D66 minder administratief werk gemoeid zijn. Gerrit van de Kamp bestrijdt dit: "Het is nog maar zeer de vraag of dit daadwerkelijk het geval is. Alle waarschuwingen moeten worden geregistreerd, terwijl dit voorheen nooit gebeurde. Daarnaast hebben alle collega's al de bevoegdheid om boetes uit te delen of te bekeuren. Het is dus onzin om deze bevoegdheid te vervangen door deze regeling."

'Feitenboekje'

Niet elke overtreding kan overigens met een gele kaart worden afgedaan. Deze overtredingen zijn vastgelegd door het Openbaar Ministerie (OM) in een `feitenboekje'. Hieronder vallen onder andere het niet-dragen van een gordel of helm en door rood licht rijden.


---

18/10/11 16:44

---