Eerste biogasinstallatie voor de opwekking van elektriciteit en warmte door Enovos Luxembourg S.A. in België

Persbericht van PR Newswire

STRASSEN, Luxemburg, October 18, 2011 /PRNewswire/ --

Enovos Luxemburg breidt met succes zijn activiteiten op het gebied van hernieuwbare energie uit en participeert in Biopower Tongeren N.V.

Op maandag 17 oktober 2011 legden op industrieterrein "Tongeren Oost" (in Tongeren, België) Enovos Luxembourg S.A. en haar projectpartners NPG Energy N.V. en Pholpa BVBA de eerste steen voor de grootste biogasinstallatie in Limburg. In aanwezigheid van onder andere Jean Lucius, CEO Enovos Luxembourg S.A. en de burgemeester van de stad Tongeren, Patrick Dewael, werd een boom geplant om te symboliseren dat deze biogasinstallatie voor 100% CO2-neutraal zal zijn.

Enovos Luxembourg S.A. ondertekende in augustus 2011 de contracten voor de verwerving van een belang van 24,9% in de biogasinstallatie. Voor Enovos Luxemburg betekent dit de eerste investering in hernieuwbare energie in België.

In de biogasinstallatie, die in een agrarisch gebied is gelegen, wordt vooral maïs gefermenteerd, die in nauwe samenwerking met lokale landbouwers in een straal van 15 km wordt verbouwd. Het resulterende milieuvriendelijke biogas wordt in een motor in elektriciteit omgezet en naar het lokale elektriciteitsnet geleid. De daarbij ontstane warmte wordt gebruikt voor het drogen van de gistingssubstraten, die als geurarme, kwalitatief hoogwaardige meststoffen weer op de velden worden verspreid, zodat een gesloten kringloop ontstaat.

"Met een capaciteit van ongeveer 3 MW is de opgewekte elektriciteit voldoende voor het jaarlijkse verbruik van 6.500 huishoudens en een jaarlijkse CO2-reductie van 10.000 ton, en is daarmee een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van hernieuwbare vormen van energie," onderstreept Daniel Christnach, Head of Renewable Energies & Cogeneration bij Enovos Luxembourg. De capaciteit van de installatie kan later eventueel in samenwerking met projectpartners worden uitgebreid tot 5,6 MW. De bouwvergunning hiervoor is al verleend.

Jean Lucius, CEO Enovos Luxembourg benadrukt: "De deelname aan Biopower Tongeren N.V. onderstreept nog eens de consequente betrokkenheid van Enovos bij hernieuwbare energie en we zijn blij dat we met dit eerste project deze uitspraak ook op de Belgische markt waar kunnen maken.

Het begin van de productie staat gepland in april 2012.

In het projectbedrijf Biopower Tongeren N.V. nemen als verdere aandeelhouders het duurzame energiebedrijf NPG Energy N.V. en Pholpa BVBA deel, met respectievelijk 47,6% en 27,5%.

Enovos Luxembourg S.A. - Aardgas, elektriciteit en dienstverlening

De opdracht voor Enovos, energieleverancier in Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en sinds 2011 in België, bestaat uit de productie van elektriciteit, aardgas en hernieuwbare energie voor gemeentelijke dienstverleners, industrieën en huishoudens en de levering ervan.

Enovos Luxembourg - voor 100% in handen van Enovos International S.A. - is onderdeel van de Enovos International-groep.

Deze valt onder Enovos International S.A., een operationele holding met het hoofdkantoor in het Groothertogdom Luxemburg. Naast de activiteiten op het gebied van energievoorziening fungeert het moederbedrijf ook als overkoepelende organisatie voor netwerkbeheerder Creos Luxembourg S.A.

In getallen uitgedrukt telt de Enovos International-groep momenteel meer dan 1.300 medewerkers, meer dan 280.000 leveringspunten, meer dan 8.700 km aan elektrische leidingen en meer dan 3.600 km aan gasleidingen.

In aanvulling op de traditionele en kernactiviteiten zoekt het bedrijf voornamelijk uitbreiding op het gebied van hernieuwbare energie.

Een aandeel van 25,44% in Enovos International S.A. is eigendom van de Luxemburgse staat, 10,01% is eigendom van het staatsbedrijf Investmentbank SNCI en 8,00% van de stad Luxemburg. ArcelorMittal bezit 23,48%, RWE 18,36%, E.ON 10,00% en Electrabel 4,71%.

Voor meer informatie kunt u terecht op: http://www.enovos.eu

Enovos Luxembourg S.A.

CONTACT: Contactpersoon voor vragen met betrekking tot dit dossier: DanielChristnach, Head of Renewable Energies & Cogeneration, Enovos LuxembourgS.A., T +352-2737-6201, daniel.christnach@enovos.eu; Contactpersoon voor deverkoop van energie (aardgas en elektriciteit) in België: EnovosLuxembourg S.A., T +352-2737-6366, SalesBelgium@enovos.eu; Contactpersoonvoor de media: Danny Manso, Head of Corporate Communication, EnovosLuxembourg S.A., T + 352-2737-6624, communication@enovos.eu