Gemeente Maassluis

Week van de Opvoeding: volop ontmoeten & uitwisselen

De activiteiten tijdens de Week van de Opvoeding boden jong en oud in Maassluis volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten en met elkaar te praten over opvoeden en opgroeien. De initiatiefnemers Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en het gemeentelijke project Veilig Opgroeien, kijken terug op een geslaagde week. De opening op 8 oktober in De Koningshoek was spectaculair: kinderen leerden kunstjes bij Circus Hannes & Co en kinderen dansten een spontane flashmob. Ook namen de jeugdambassadeurs mini-enquêtes af onder zo'n 100 ouders/verzorgers met stellingen, zoals: Opvoeden is het leukste wat er is, Gehoorzamen is belangrijker dan het ontwikkelen van een eigen wil of Mijn kind vertelt mij bijna alles.

Wethouder Gerard van der Wees gaf in De Koningshoek de jeugdambassadeurs de gelegenheid de uitkomsten van het onderzoek aan het winkelend publiek te vertellen. Hij benadrukt: "Er is niet één `goede' manier van opvoeden. Iedereen doet dat op een andere manier, die het beste bij hem of haar past. Het is natuurlijk leuk en leerzaam om hierover met elkaar te discussiëren en nieuwe ideeën op te doen. We willen tenslotte allemaal het beste voor onze kinderen. Het CJG is dé plek waar iedereen in de stad terecht kan voor kleine en grote vragen over opvoeden en opgroeien. En nee, geen vraag is te gek!"

In deze Week van de Opvoeding vond de eerste Kinderkleding- & Speelgoedbeurs in het Centrum voor Jeugd en Gezin plaats. Kinderen zaten op hun kleedje en de volwassenen hadden hun tafel vol met kinderkleertjes. Er was ruimte voor meer mensen maar de sfeer was prima. Gezien het succes zullen dergelijke activiteiten zeker herhaald worden. De ontmoeting in ongedwongen sfeer draagt bij aan het vergroten van de laagdrempeligheid van het CJG.

De jongeren kwamen ook in actie. Leerlingen van het Kastanjecollege spraken in het stadhuis over hun plannen `Tunnelvisie' en `Operatie Prullenbak'. En de filmclips die leerlingen van het Reviuslyceum en het Kastanjecollege hebben gemaakt over jeugdthema's, worden weer ingezet voor de nieuwe mediacampagne van Veilig Opgroeien/Centrum voor Jeugd en Gezin.

De Week van de Opvoeding staat niet op zichzelf. Het is altijd van belang dat iedereen elkaar kan ontmoeten en weet te vinden. Het CJG en het preventieteam Veilig Opgroeien werken aan een preventief jeugdbeleid om ervoor te zorgen dat de kinderen in Maassluis de kans krijgen om zich optimaal te ontwikkelen. Meer informatie hierover is te vinden op www.cjgmaassluis.nl en www.maassluis.nl