Invoering WMO


Rapportage CIZ extramurale begeleiding beschikbaar
18/10/2011 - 17:09

De functie extramurale begeleiding gaat over van de AWBZ naar de Wmo. Gemeenten worden vanaf 1 januari 2013 verantwoordelijk voor de nieuwe aanvragers, voor cliënten van wie de indicatie afloopt in 2013 en voor cliënten waarbij de situatie verandert en daarom een nieuwe indicatie nodig hebben. Vanaf 2014 worden gemeenten verantwoordelijk voor alle cliënten die op dit moment al extramurale begeleiding ontvangen in de AWBZ.

Voor gemeenten is het belangrijk om op gemeenteniveau inzicht te krijgen over welke cliënten we het hebben, welke zorg er op dit moment geleverd wordt en wie de aanbieders zijn. Dit is nodig, zodat gemeenten de beleid- en planvorming kunnen starten. Deze informatie wordt beschikbaar gesteld door de verschillende instanties die op dit moment deze gegevens beheren.

Vanaf vandaag zijn de gegevens van het CIZ beschikbaar gesteld voor gemeenten. Het bestand van het CIZ geeft zicht op het aantal indicatiestellingen in uw gemeente. Het bestand van het CAK zal naar verwachting aan het einde van week 42 beschikbaar zijn voor gemeenten. Het bestand van het CAK geeft zicht op het aantal cliënten dat in aanmerking komt voor het betalen van een eigen bijdrage, gerelateerd aan de daadwerkelijke zorgafname.

De informatie uit de bestanden van het CIZ en het CAK zijn voor gemeenten van belang voor het starten van een inventarisatie en analyse van de huidige zorgvraag in de gemeente. Deze gegevens zijn daarom een eerste stap in het voorbereidingsproces naar de uiteindelijke implementatie toe. Later dit jaar zullen ook de bestanden van de Zorgkantoren en Bureau Jeugdzorg beschikbaar worden gesteld.

Hoe kunt u de bestanden van het CIZ en het CAK raadplegen?
* Het gegevensbestand van het CIZ kunt u raadplegen via www.ciz.nl - onder het tabblad `voor professionals' staat de link naar de begeleidingsmonitor. Hierbij kunt u selecteren voor welk gebied en op welk niveau u de gegevens wilt bekijken. In de monitor zelf is een toelichting van de betekenis van diverse gegevens opgenomen.
* Het bestand van het CAK kunt u naar verwachting aan het einde van week 42 benaderen via een netwerkportal - u kunt daar een Excel-bestand downloaden waar in drie tabbladen de gegevens te vinden zijn.

In het document Toelichting Begeleiding in Beeld vindt u nadere informatie over de kenmerken van de bestanden van het CIZ en het CAK en wordt toegelicht hoe het proces van extramurale begeleiding er nu uitziet.

Heeft u specifieke vragen omtrent de bovenstaande gegevensset welke nog niet zijn beantwoord op deze website, dan kunt u een e-mail sturen naar helpdesk@invoeringwmo.nl of bellen met de Helpdesk op 070-3406100.