Gemeente Ermelo


Sedumles op Margrietschool

De Margrietschool is nog niet afgebouwd, maar maandag 3 oktober is de eerste les al gegeven.
Politici, bestuur en genodigden kregen deze morgen uitleg over de voordelen van het gebruik van sedumdaken in het kader van milieuvriendelijk bouwen.
In de besluitvormende raadsvergadering (januari 2011) over het dak van de Margrietschool bleek dat niet alle bestuurders overtuigd waren van de voordelen van de toepassing van sedumdaken. De VPCO organiseerde daarom, in samenwerking met de BIMO, een informatieochtend rondom dit thema. Aansluitend legden de wethouders Nederveen en Klappe de eerste sedumplaggen op het dak van de nieuwe Margrietschool.

Inmiddels is het dak van de Margrietsschool aangelegd. Vanaf de weg ziet u nu nog een groen oppervlak . Op afstand lijkt het zelfs op een grasdak. De sedumsamenstelling bestaat uit verschillende kruidachtige planten, die straks gaan bloeien en het dak van verschillende kleurschakeringen voorzien.
Naast een fraaie aanblik heeft een sedumdak veel meer voordelen:
* het esthetisch verbeteren van het dorpsbeeld;
* langere levensduur voor het dak en dakbedekking;
* energiebesparing door isolering van zowel klimaat als geluid;
* ontlasten van de riolering door regenwaterbuffering .

In de keus voor het type sedumdak heeft de VPCO zich goed laten voorlichten. Er is gekozen voor een eeuwenoud natuurlijk substraat als ondergrond voor de sedumplanten. Sedumdaken hebben een belangrijke rol in de opvang van regenwater. Het regenwater blijft grotendeels achter in het substraat en voedt de vegetatie. Door het vasthouden van het regenwater wordt maar een gering gedeelte op de regenafvoer geloosd. Goed voor het milieu en bovendien kostenbesparend. Los van al deze voordelen is de groene Margrietschool een prachtig gebouw met een voorbeeldfunctie voor de kinderen die daar in verblijven. Vanzelfsprekend kunnen belangstellende inwoners van Ermelo na de opening in de school terecht om het persoonlijk te aanschouwen.