Gemeente Dronten


Internationale prijs Drontermeertunnel

Drontermeertunnel

18-10-2011

De tunnelgebouwen aan het Drontermeer, zijn beloond met de Brunel Award. Dit is een internationale prijs voor spoorwegarchitectuur. De uitreiking van de Brunel Award Design Competition vond op 14 oktober jl. plaats in Washington, aan de ontwerpers van de tunnelgebouwen Tjerk van de Lune en landschapsarchitect Geert de Vries van StudioSK.

De tweede award was voor station Emmen-Zuid, een ontwerp van architecten Nienke van de Lune en Paul van der Ree. Beide ontwerpen werden in opdracht van ProRail gemaakt door StudioSK, de ontwerpstudio van Movares. De gebouwen aan de Drontermeertunnel zijn specifiek ontworpen vanuit het idee de architectuur te verbinden met het landschap. In totaal waren er 150 inzendingen van 43 organisaties uit vijftien landen.

Tunnelgebouwen Drontermeer

De tunnelgebouwen Drontermeer vormen onderdeel van de in aanbouw zijnde Hanzelijn. Het bijzondere aan de gebouwen is dat de locatie voor een groot deel het ontwerp heeft bepaald. Architect Tjerk van de Lune: "We hebben bij het ontwerp veel rekening gehouden met de omgeving. Zo doorsnijdt het tracé aan de westzijde het Revebos. Om te voorkomen dat het bos voorgoed in tweeën gesplitst zou worden, hebben we het gebouw aan de westzijde zo lang en smal mogelijk gemaakt. Op die manier konden we een faunapassage van 25 meter creëren tussen de tunnelmond en het gebouw. Met een verwijzing naar het landschap hebben we gekleurd beton gebruikt, in dezelfde kleurstelling als de daken van de omliggende boerderijen."

Brunel Awards

De Brunel Awards werden in 1985 voor het eerst uitgereikt en zijn vernoemd naar de Britse spoorwegontwerper, innovator en architect I.K. Brunel. Het doel van de Awards is om esthetische kwaliteit, klantgerichtheid en duurzaamheid in projecten te bevorderen. Er wordt gekeken naar architectuur, treinen, infrastructuur en milieu. Movares won al vaker een Brunel Award, zoals in 2005 voor het ontwerp van paviljoenskap Zwolle.