Snoeihout wordt energiebron voor gemeentes


Plantsoenafval goed voor verwarming woonwijken

EINDHOVEN, 20111018 -- Sittard had enkele jaren de primeur met warmte uit plantsoenafval voor de wijk Hoogveld, maar vanaf deze maand levert ook Eindhoven groene warmte uit snoeihout aan duizenden woningen in Meerhoven. Meerdere gemeentes zoals Breda hebben vergevorderde plannen om energie te halen uit deze bron. Een uitbreiding van de subsidieregeling SDE in 2012 zal voor een stevige groei van het gebruik van snoeihout voor warmte leiden.

Op 3 november organiseert de projectgroep biomassa & wkk in Eindhoven een bijeenkomst over het opwekken van energie uit snoeihout en plantsoenafval. De locatie is niet toevallig gekozen. De gemeente Eindhoven loopt voorop met de opwekking van duurzame energie uit snoeihout. Dit jaar realiseerde deze gemeente een houtketel voor het Ottenbad en een grote bioenergiecentrale in de wijk Meerhoven. Een bezichtiging van deze projecten is onderdeel van het programma. 

Op de bijeenkomst wordt een overzicht gegeven van de beschikbaarheid van snoeihout en van de verschillende toepassingsmogelijkheden. Naast de projecten in Eindhoven worden de plannen voor een centrale van de gemeente Breda en de uitbesteding van een houtketel voor een zwembad door de gemeente Zwolle gepresenteerd. 

In de huidige steunregeling voor duurzame energie SDE wordt dit jaar nog alleen financiële steun gegeven voor de gecombineerde opwekking van elektriciteit en warmte uit hout. Vanaf 2012 zal het mogelijk zijn om ook steun te krijgen voor de opwekking van alleen warmte. Daarmee kunnen ook wat kleinere projecten rendabel worden. De projectgroep biomassa & wkk verwacht een grote belangstelling voor de benutting van snoeihout en wil met deze bijeenkomst gemeentes en adviseurs voorbereiden op de ontwikkelingen. Inschrijving voor de bijeenkomst gaat via de site www.biowkk.eu.