Gemeente Helden

Ontwikkellocaties en sfeerbeelden centrum Panningen

Het hart van het centrum autovrij door het Raadhuisplein en Raadhuisstraat in te richten als verblijfsruimte. Het verlengen van de Beekstraat. Volwaardige `trekkers' in de flanken van het centrum met bijbehorende parkeervoorzieningen. En enkele kleine ingrepen waardoor het centrum meer als eenheid wordt beleefd. Dat zijn de belangrijkste ruimtelijke en functionele keuzes in de Structuurvisie Centrum Panningen. Ook de gewenste sferen voor de verschillende gebieden zijn daarbij in beeld gebracht: variërend van huiselijk tot functioneel, van historisch tot modern.

De Structuurvisie reikt de kaders aan om de regionale functie van winkelcentrum van Panningen de komende tien jaar verder uit te bouwen en te versterken. Deze kaders moeten per deelgebied worden uitgewerkt en vertaald in bestemmingsplannen. Vele bewoners, ondernemers, eigenaren en andere betrokkenen hebben een belangrijke bijdrage aan de visie geleverd. Op 18 oktober 2011 neemt de gemeenteraad van Peel en Maas een besluit over de Structuurvisie.

Het centrum van Panningen heeft de afgelopen jaren een sterke ontwikkeling doorgemaakt en vervult een belangrijke winkel- en recreatieve functie voor de in¬woners in de gemeente Peel en Maas. Ook weten veel bezoekers van buiten de gemeente het winkelcentrum van Panningen te vinden. Bovendien heeft het centrum van Panningen, mede door de vele activiteiten die er plaats vinden, een grote aantrekkingskracht op de vele toeristen die in onze regio verblijven.

"Met de Structuurvisie Centrum Panningen willen wij mogelijkheden bieden om deze regionale functie de komende tien jaar verder uit te bouwen en te versterken," aldus projectwethouder Geert Segers. "Hiermee kunnen wij de bezoekers en centrumbewoners een aantrekkelijk, compact en compleet winkelgebied blijven bieden met aantrekkelijke verblijfsgebieden, een diversiteit aan functies en een goede bereikbaarheid met voldoende parkeergelegenheid."

Autovrij Raadhuisplein en -straat en verlengde Beekstraat Uit de Structuurvisie Centrum Panningen 2020, opgesteld door LOS Stadomland, komen drie ruimtelijke en functionele hoofdlijnen naar voren.

Ten eerste het autovrij maken van het hart van het centrum door het Raadhuisplein en Raadhuisstraat in te richten als verblijfsruimte. Om dit te bereiken moet de nieuwe verlengde Beekstraat worden aangelegd als onderdeel van de parkeerring. Hiervoor moeten mogelijk een dertigtal huizen plek maken. Foke de Jong, LOS Stadomland: "De aanleg van deze nieuwe weg is de belangrijkste motor voor de herstructurering van het zuidoostelijke deel van het centrum. Het is tevens een kans om een betere overgang te maken tussen het echte centrum en het aanliggende kleinschalige woonmilieu."

Trekkers in flanken centrum met parkeervoorzieningen De tweede hoofdlijn voor de versterking van het centrum betreft volwaardige `trekkers' in de flanken van het centrum met bijbehorende hoogwaardige en ruime parkeervoorzieningen. Dat kunnen supermarkten of andere trekkers zijn.

De te ontwikkelen locaties betreffen het Jan Linders-terrein, het huis van de gemeente en de locatie postkantoor. Het gaat daarbij onder andere om het verbeteren van de directe visuele relatie van het gemeentehuis met het centrum. Ook het versterken van de trekkersfunctie bij deze locatie, evenals bij de postkantoorlocatie op de hoek Raadhuisstraat/Paterstraat, komt daarbij aan bod. Voor de locatie Jan Linders gaat het met name om het creëren van een aantrekkelijk en volwaardig parkeerplein met diverse trekkers en enkele woningen op de supermarkt.

Naast deze hoofdingrepen worden op een aantal plekken kleine ingrepen voorgesteld. Deze moeten worden gezien als stedenbouwkundige reparaties, waardoor het centrum meer als eenheid wordt beleefd. Zo liggen er bijvoorbeeld op de locatie Rabobank kansen om een aansprekende gevel en voorkant te maken naar het Pastoor Huijbenplein.

Sferen in het centrum
Voor de diverse plekken in het centrum zijn in de structuurvisie gewenste sferen omschreven die de ambitie mede ondersteunen. De Markt is de plek in Panningen die het sterkste het gevoel van een huiskamer kan uitstralen. Daarbij horen sferen als `huiselijk', `gezellig' en `ontmoeting'.

Het Raadhuisplein is de "feest- en spektakellocatie" van Panningen. Behalve ontmoetingsplekken, is er in Panningen ook behoefte aan functionele ruimtes. Denk daarbij aan Pastoor Huijbenplein als vooral een functioneel parkeerplein, stenig en netjes. De omgeving van het gemeentehuis is een hedendaagse plek in Panningen. Deze plek biedt kansen voor opvallende, moderne architectuur, met bijbehorend straatmeubilair. Groen, duurzaam en gastvrij moeten hier worden doorvertaald in de architectuur en de inrichting van de openbare ruimte.

De locatie Jan Linders heeft in de huidige situatie geen of nauwelijks identiteit en dat biedt een kans voor een groene en duurzame inrichting. Denk daarbij aan het aankleden van de vele blinde gevels op deze plek met groene(planten) gevels, om behalve voor een groene uitstraling, ook een duurzame oplossing te bieden. De doorgetrokken Beekstraat gaat ruimte bieden aan een nieuw type woningbouw in Panningen, namelijk de zogenaamde `stadswoning'. Dit zijn smalle starterswoningen van ongeveer drie lagen hoog. In de nieuwe openbare ruimte grenzend aan de doorgetrokken Beekstraat komen aantrekkelijk ingerichte parkeervoorzieningen voor het centrum.

Inbreng partijen leidt tot meer kwaliteit
Aan de totstandkoming van deze structuurvisie heeft een aantal betrokken partijen, zoals Centrummanagement Panningen, Steengoed Helden, de winkeliersvereniging van Panningen, de retailgroep Peel en Maas en Wonen Limburg een belangrijke bijdrage geleverd. Ook de druk bezochte dorpsgesprekken laten zien dat velen zich betrokken voelen bij de centrumontwikkelingen. Deze gespreksavonden zijn mede richtinggevend geweest.

Vervolg
De Structuurvisie Centrum Panningen staat op de agenda van het Ronde Tafel Gesprek op dinsdagavond 4 oktober 2011. In dit overleg tussen de gemeenteraad en het maatschappelijk veld kan iedereen zich melden om een reactie te geven. Naar verwachting neemt de gemeenteraad 18 oktober 2011 een besluit over de structuurvisie. De gemeente gaat niet alle locaties zelf ontwikkelen. Voor een belangrijk gedeelte is de realisatie van de structuurvisie afhankelijk van privaat initiatief.

Projectwethouder Geert Segers: "Ik heb er alle vertrouwen in dat we met de kaders in deze visie eigenaren, ontwikkelaars en andere partijen weten te stimuleren om vernieuwingen in het centrum van Panningen te realiseren. Daarbij zullen wij als gemeente ook actief bijdragen door partijen bij elkaar te brengen, ontwikkelingen te faciliteren en tevens waar nodig en mogelijk middelen inzetten om de uitvoe¬ring mogelijk te maken".


* 3D impressie centrum Panningen Totaal overzicht vanaf het zuiden LOS Stadomland.jpg (1,04 MB)

* Panningen ontwikkelkaart.jpg (1,82 MB)

* Panningen sferenkaart beeldkwaliteit.jpg (1,44 MB)

Meer informatie

Structuurvisie Centrum Panningen