Raad van State


Persagenda

Persagenda
dinsdag 18 oktober 2011

10.00 uur

Zitting over de afwijzing door de toenmalige minister van LNV van een verzoek van een inwoner van Kootwijkerbroek om openbaarmaking van een aantal stukken over de MKZ-crisis in 2001. De man heeft dit verzoek gedaan op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. Het gaat onder meer om een lijst met telefonische meldingen van MKZ-verdenkingen, facturen van MKZ-monsters, uitslagen, onderzoeksrapporten en correspondentie tussen de minister en het Instituut voor Dierhouderij en Diergezondheid (ID Lelystad). De minister heeft het verzoek gedeeltelijk afgewezen. Van een aantal documenten heeft de minister de gegevens niet openbaar gemaakt die zijn te herleiden tot individuele bedrijven, personen en medewerkers van de toenmalige Algemene Inspectie Dienst en de Rijksdienst voor Vee en Vlees. Ook is openbaarmaking van gegevens van dierenartsen volgens de minister niet wenselijk, omdat zij wellicht in de toekomst minder bereid zouden zijn mee te werken aan de bestrijding van de dergelijke crises als hun gegevens bekend zijn. Een groot aantal andere documenten heeft de minister helemaal niet openbaar gemaakt, omdat niet hij maar ID Lelystad (inmiddels Centraal Veterinair Instituut) over die stukken beschikt en dat instituut niet onder zijn verantwoordelijkheid werkzaam is. De man wil dat de minister de documenten en gegevens die niet openbaar gemaakt zijn, alsnog openbaar maakt. De rechtbank in Arnhem heeft in november 2010 het beroep van de man tegen de gedeeltelijke afwijzing gegrond verklaard. Volgens de rechtbank moet de minister alsnog beoordelen of de documenten waarover het CVI beschikt, openbaar gemaakt kunnen worden, omdat het CVI onder de verantwoordelijkheid van de minister werkzaam is. De minister is het niet eens met deze uitspraak en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201011810/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Deventer van het bestemmingsplan 'Project Spijkvoorderenk'. Met het plan wordt de aanleg van de buurt Spijkvoorderenk mogelijk gemaakt. Dit is het laatste deel van het woonwijk De Vijfhoek in Deventer. De gemeenteraad wil in deze buurt ongeveer 350 woningen bouwen. Een kwart van die woningen zal door particulieren zelf ontwikkeld kunnen worden, het zogenoemde particuliere opdrachtgeverschap. Daarnaast wordt in het gebied een basisschool mogelijk gemaakt. Daarvoor heeft het college van burgemeester en wethouders van Deventer een bouwvergunning voor verleend. De zitting gaat ook over deze bouwvergunning en de eerste partiële herziening van het bestemmingsplan. De gemeenteraad heeft ook een exploitatieplan voor het gebied vastgesteld. Twee projectontwikkelaars en een inwoner uit Schalkhaar komen tegen de plannen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn eigenaar van percelen in het gebied waarop het plan betrekking heeft. Zij zijn het er niet mee eens dat in het gebied ruimte komt voor woningen in particulier opdrachtgeverschap. Ook verzetten zij zich tegen de komst van de school. (zaaknummers 201011617/1 en 201100512/1)

11.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Drenthe heeft verleend aan Noblesse, een bedrijf dat pluimveeslachtafval verwerkt tot meel- en vetproducten. Noblesse is gevestigd aan de Ambachtsweg in Wijster en krijgt vier zogenoemde productielijnen. De totale productiecapaciteit bedraagt 116.000 ton per jaar. Sonac Burgum en een aantal omwonenden zijn het niet eens met de vergunning en komen daarom in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Sonac Burgum, een bedrijf dat eiwitten en vetten produceert, voert vele bezwaren aan tegen de vergunning. Zo betwijfelt het of Noblesse een lozingsvergunning kan krijgen. Zonder lozingsvergunning kan het bedrijf niet starten, aldus Sonac Burgum. Ook zou de geurbelasting niet goed zijn berekend en wordt niet gebruik gemaakt van de best beschikbare technieken. De omwonenden voeren aan dat het bedrijf negatieve gevolgen zal hebben voor de natuur. Ook vrezen zij geur- en geluidsoverlast. Vandaag vindt een tweede zitting plaats. (zaaknummer 201006895/1)

11.45 uur

Zitting over de intrekking door het college van burgemeester en wethouders van Brunssum van de drank- en horecavergunning van café 't Höfke aan de Heufkestraat in Brunssum. Volgens het gemeentebestuur bestaat er 'ernstig gevaar' dat de vergunning mede zal worden gebruikt zou worden voor het plegen van strafbare feiten. Dit zou blijken uit een advies van het landelijk bureau Bibob. Zo is een van de exploitanten in het bezit van een illegale vuurwapens. Ook zouden bij een politieinval verschillende vuurwapens en munitie gevonden zijn. Verder vermoedt het gemeentebestuur dat de exploitant in verdovende middelen handelt. De exploitanten van het café kwamen eerder in beroep bij de rechtbank in Maastricht. Die oordeelde in februari 2011 dat het gemeentebestuur beter had moeten motiveren waarom de vergunning is ingetrokken en niet gekozen is voor een lichter middel. Het gemeentebestuur had naar die mogelijkheid moeten kijken, omdat de exploitanten al 20 jaar het café 'runnen', maar er nooit klachten zijn ingediend bij politie of justitie. De rechtbank droeg het gemeentebestuur daarom op een nieuw besluit te nemen. Tegen die uitspraak komt het gemeentebestuur in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201106415/1)