CDA


Van Bochove: Nationaal woonakkoord moet huur- en koopsector herzien dinsdag 18 oktober 2011

De Tweede Kamer sprak afgelopen week over de woonvisie van minister Donner. Namens de CDA-fractie voerde Bas Jan van Bochove het woord. Van Bochove stond een moment stil bij de ontwikkeling van de woonmarkt van de afgelopen 15 jaar. âDat was een periode waarbij de bomen tot de hemel leken te groeienâ, aldus Van Bochove. âDoor de beschikbaarheid van goedkoop krediet en verruiming van leenvoorwaarden is in deze tijd veel vastgoed sterk in waarde gestegen. Maar in de huidige situatie is dit totaal en structureel veranderdâ.

Van Bochove wees erop dat door de huidige economsiche crisis de schijnbaar onuitputttelijke kredietstroom op de kapitaalmarkt is stilgevallen. Van Bochove: âDe crisis confronteert ons nadrukkelijk met structurele vraagstukken, zoals de bevolkingsontwikkeling en de toekomstige verdiencapaciteit van Nederland. Deze brede sociale en economische vraagstukken hebben invloed op de volkshuisvesting. Zowel in de krimpregioâs waar vergrijzing zichtbaar is, als in steden, waar jongeren graag een starterswoning willen bemachtigenâ. Van Bochove pleitte daarom voor de menselijke maat: âWij willen juist een groei die natuurlijk, kleinschalig en evenwichtig is. Ook willen we meer maatwerk, zodat zowel binnen steden als in kleine kernen ruimte is om in de eigen woningbehoefte te voorzien door middel van sociale stijging en doorstromingâ.

In het debat benadrukte Van Bochove ook het belang van woningbezit. In de visie van het CDA is de regeling van de hypotheekrente-aftrek een middel om woningbezit te stimuleren.

Ook moet volgens het CDA gekeken worden naar de huurmarkt. Van Bochove: âOp de huurmarkt is eveneens het beginsel âeigenaarschapâ leidend. Als eigenaar van een huurwoning moet je ook een redelijk rendement kunnen halen. Als er geen rendement is, kun je niet investeren in de bestaande voorraad of geld herinvesteren in nieuwbouwwoningen. Ook kunnen en moeten huurders zich mede-eigenaar voelen voor de woning en de leefomgeving. Woningcorporaties kunnen veel meer dan nu de bewoners betrekken bij de langetermijnstrategieâ.

De huursector moet worden doorgelicht en hervormd, zodat investeerders meer aanbod genereren om te huren, met name voor de middensector. En ten derde moet het voor jongeren aantrekkelijk worden gemaakt om te sparen voor het eerste aankoopbedrag van een huis.

Ook pleitte Van Bochove tijdens het debat voor een sterke rol van buurten. Van Bochove: âWoningen en gebouwen moeten uitnodigend zijn en bijdragen aan een gemeenschappelijke identiteit. Hiervoor is het ook nodig dat een buurt bestaat uit draagkrachtige mensen. Gemeenten en rijksoverheid moeten hierbij ruimte bieden voor maatwerk. Daarom moeten we meer bouwen voor de middeninkomensgroepen. Zij kunnen door particulier en collectief opdrachtgeverschap bij de bouw van hun eigen woning worden betrokkenâ. Om die reden heeft de CDA-fractie tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen gepleit om te zoeken naar meer financiering vanuit de pensioenfondsen, particulieren en de woningcorporaties. Van Bochove: âOmdat de middengroepen, zeker op termijn, goed verdienen, hebben ze met name recht op een kwalitatief goed product dat kan en mag renderenâ.