Gemeente Hardenberg


Overeenkomst interbestuurlijk toezicht provincie en gemeente Hardenberg

17 oktober 2011

Meer maatwerk in toezicht, meer eigen verantwoordelijkheid voor de gemeente en minder bestuurlijke en ambtelijke drukte. Met dat doel hebben de provincie Overijssel en de gemeente Hardenberg een overeenkomst voor vernieuwde bestuurlijke verhoudingen gesloten. Commissaris van de Koningin Ank Bijleveld-Schouten en burgemeester Peter Snijders hebben hiervoor afgelopen donderdag de bestuursovereenkomst ondertekend.

De overeenkomst bezegelt de vernieuwde bestuurlijke verhoudingen in Overijssel en zorgt voor duidelijkheid over rol- en taakopvatting tussen provincie en gemeenten. Het bevat afspraken over de wijze en intensiteit van toezicht door de provincie op het gebied van financiën, milieu, archief, wonen en de doorwerking van provinciaal belang bij ruimtelijke ordening, natuur, transport gevaarlijke stoffen en water.

De gemeente Hardenberg voldoet op dit moment over het geheel genomen aan de wettelijke taakcriteria. De gemeente scoort voor het merendeel van de taakvelden, inclusief het totaalbeeld, een `code groen'. Dit betekent dat voor deze taakvelden het provinciale toezicht een lage intensiteit heeft en op grotere afstand komt te staan. De regels blijven gewoon bestaan, maar deze vorm van toezicht op maat maakt het voor alle partijen eenvoudiger. Op sommige terreinen vermindert het toezicht en de bemoeienis van de provincie en is er alleen intensief toezicht als daar een gegronde reden voor is. De provincie kan hierdoor haar wettelijke taak als toezichthouder efficiënter en doelmatiger uitvoeren en de gemeente Hardenberg krijgt een grotere eigen verantwoordelijk en ervaart minder bestuurlijke en administratieve drukte. Op het gebied van financiën en Wabo (handhaving) is er een gemiddelde intensiteit van toezicht door de provincie. Dit betekent dat er soms bestuurlijk overleg plaatsheeft. De provincie wil met alle gemeenten de bestuursovereenkomst tekenen. Met een groot aantal gemeenten is dit inmiddels al gebeurd.

De overeenkomst werd afgelopen donderdag ondertekend door Commissaris van de Koningin Ank Bijleveld-Schouten en burgemeester Peter Snijders. Naast de burgemeester van de gemeente Hardenberg hebben ook de burgemeesters van de gemeenten Almelo, Twenterand en Hengelo de overeenkomst afgelopen donderdag ondertekend.