Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West


---

Hoe vergroot je sociale betrokkenheid?

14 oktober 2011

Hoe vergroot je sociale betrokkenheid?

Op 31 mei heeft stadsdeel Nieuw-West een expertmeeting sociale cohesie, vervreemding en radicalisering georganiseerd. Bij deze druk bezochte bijeenkomst waren professionals van Streetcorner work, politie, het stadsdeel, reclassering, woningcorporaties, scholen en vele andere organisaties aanwezig.

Onder leiding van schrijver Abdelkader Benali deelden zij hun ervaringen over zowel rechtsextremisme als islamistisch radicalisme. Er werd gesproken over hoe je de samenleving bij elkaar kunt houden. Ook werd ingegaan op de manieren waarop kan worden voorkomen dat mensen zich niet meer thuis voelen in het stadsdeel en als gevolg hiervan ingrijpende veranderingen nastreven die een gevaar zijn voor de democratische rechtsorde, ofwel radicaliseren.

Bewoners aan het woord

Stadsdeelvoorzitter, Achmed Baâdoud, nodigde ruim vijfduizend bewoners uit voor een bewonersbijeenkomst op 4 oktober als vervolg op de expertmeeting van 31 mei. Een gemêleerd gezelschap van ruim vijftig personen, zowel jong als oud, kreeg tijdens deze bijeenkomst de gelegenheid om hun ervaringen met elkaar te delen. Er werd gesproken over hoe we de samenleving bij elkaar kunnen houden. Hoe we als gemeenschap kunnen voorkomen dat mensen zich niet langer thuis voelen in het stadsdeel en als gevolg hiervan mogelijk vervreemden of zelfs radicaliseren.

Achmed Baâdoud met professionals om de tafel

Betrokkenheid

Verschillende verhalen werden verteld. Van bewoners die met succes een pannenkoekenavond hadden georganiseerd in hun buurt, tot bewoners die nauwelijks tot geen contact hebben met hun buren en zich niet altijd veilig voelen in hun eigen straat. In groepjes werd vervolgens nagedacht over mogelijkheden om de sociale cohesie, oftewel de betrokkenheid van mensen onderling, in het stadsdeel te versterken en het risico op vervreemding hiermee te verkleinen. Aan de onderlinge verbondenheid van buurtbewoners werd veel aandacht besteed. Van radicalisering en vervreemding werden geen voorbeelden genoemd. Door de aanwezigen werd dit niet als een reëel probleem ervaren.

`Veiligheid maken we samen'

Baâdoud: `Het is voor ons belangrijk om te weten wat er leeft bij de bewoners. Alleen dan kan het stadsdeel goed anticiperen op eventuele knelpunten. De opbrengsten van de meetings met alle partijen worden op dit moment uitgewerkt en zullen dienen als input voor het beleid. Ik benadruk wel dat de leefbaarheid en veiligheid alleen vergroot kan worden als we het samen doen.'

---