Inspectie v/h Onderwijs



Samenwerkingsovereenkomst leerplicht met Rotterdam

17 oktober 2011

Rick Steur, hoofdinspecteur van de Inspectie van het Onderwijs en de wethouder Hugo de Jonge van Rotterdam hebben woensdag 21 september 2011 een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om het ongeoorloofd verzuim van leerlingen voortvarend aan te pakken.

De Inspectie van het Onderwijs gaat erop toezien dat scholen ongeoorloofd verzuim nauwgezet registreren. Een voorstel tot wijziging van de Leerplichtwet is woensdagmiddag 2 februari in de Tweede Kamer besproken.

Als een leerling niet op school verschijnt, moet de school dit melden bij de leerplichtambtenaar van de gemeente. Doet een school dit niet of onvoldoende, dan meldt de leerplichtambtenaar dit bij de inspectie.

De gemeente Rotterdam wil het verzuim nog krachtiger tegengaan door actief onderzoek te doen en scholen die in gebreke blijven direct aan te pakken. In de overeenkomst met de Inspectie is vastgelegd dat de gemeente de dossiers over verzuim zo aanlevert, dat de inspectie snel tot actie kan overgaan. Dit leidt dan tot een bestuurlijke boete van
1.000 euro per overtreding met een maximum van 100.000 euro per jaar.

Uit onderzoek is gebleken dat ongeoorloofd verzuim vaak leidt tot voortijdig schoolverlaten.

Rotterdam is na Amsterdam en Den Haag de derde gemeente die de samenwerkingsovereenkomst ondertekent.