Ingezonden persbericht

Na succes nu landelijke uitrol online tool

ONDERZOEK TOONT DOORBRAAK AAN IN BEVORDEREN THERAPIETROUW MEDICIJNGEBRUIKERS

Helmond 17 oktober 2011 ... Er is eindelijk een doorbraak in het realiseren van therapietrouw bij chronische medicijngebruikers. Dat is aangetoond door onderzoek van het Pharmo Instituut naar de werking van het online begeleidingsprogramma Mijnmedicijncoach. Bij nieuwe medicijngebruikers was de therapietrouw bij programma-deelnemers 68% versus 42% bij niet deelnemers. Bij bestaande medicijngebruikers was dit voor programmadeelnemers 80% en 67% voor niet deelnemers. Patiënten worden niet alleen in de apotheek, maar ook via internet begeleid bij hun medicijngebruik. Het programma is ontwikkeld door 2Comply en blijkt nu een significante en substantiële bijdrage te leveren aan het bevorderen van de therapietrouw. Het programma kan daarmee voor de lang verwachte echte doorbraak zorgen in het helpen oplossen van het therapietrouwprobleem. De World Health Organization (WHO) heeft eerder aangegeven dat de gezondheidspositie van patiënten meer gebaat is bij effectiever medicijngebruik - door therapietrouw verbetering- dan bij het verbeteren van specifieke medische behandelingen. 2Comply stelt na deze bevredigende resultaten nu het programma onder de naam Mijnmedicijncoach beschikbaar voor alle apotheken en daarmee alle chronische medicijngebruikers in Nederland.

Verrassende effecten
Ron Herings, directeur van Pharmo Instituut over de resultaten: "De effecten van Mijnmedicijncoach verrasten me. Over het algemeen zagen we een halvering van de therapieontrouw. Zelfs bij patiënten die al behoorlijk therapietrouw waren. "
2Comply ziet in de onderzoeksresultaten een bevestiging van wat ze zelf al ervaren hadden. Het investeringsverlies in Nederland op niet afgemaakte medicatie werd enkele jaren geleden door het Pharmo Instituut alleen al geschat op een bedrag tussen de 166 en 333 miljoen euro per jaar. Dit staat nog los van het voorkomen van nieuwe zorgkosten die ontstaan door het niet trouw zijn aan de medicatie. Mijnmedicijncoach heeft naast de gezondheidseffecten voor de patiënt, daarmee een enorm besparingspotentieel voor de zorgkosten voor overheid en zorgverzekeraars.
2Comply stelt Mijnmedicijncoach nu beschikbaar voor alle apotheken in Nederland. Iedere apotheek kan hiervan nu ook gebruik maken om de dienstverlening naar haar patiënten verder te optimaliseren. Het programma is de afgelopen jaren succesvol geïmplementeerd bij meer dan 240 Mediq Apotheken met meer dan 36.000 ingeschreven patiënten.

/ / / /



Ingezonden persbericht