Van Agt en oud-ministers: Na gevangenenruil nú blokkade Gaza opheffen


Amsterdam, 20111018 -- Na de gevangenenruil tussen Israël en Hamas, waarbij vanochtend de Israëlische soldaat Gilad Shalit en enkele honderden Palestijnen zijn vrijgelaten, moet Israël haast maken met het opheffen van de hermetische blokkade die het sinds 2007 aan de Gazastrook oplegt. Dries van Agt: “Het momentum van de gevangenenruil moet benut worden om de blokkade onmiddellijk en volledig te beëindigen. Er is nu politieke druk nodig, ook van Nederland en de EU, om de Gazaanse burgerbevolking van het juk van de onmenselijke blokkade te bevrijden.”

De ernstige gevolgen van de blokkade heeft Van Agt enkele dagen geleden met eigen ogen kunnen waarnemen, toen hij met een delegatie van stichting The Rights Forum de Gazastrook bezocht. Aan de fact-finding missie namen ook de oud-bewindslieden Laurens Jan Brinkhorst, Jan Pronk en Bert de Vries deel, alsmede de hoogleraren internationaal recht Liesbeth Zegveld en Marcel Brus. Verder namen Jules Hosman en Martin Siepermann deel, bestuurslid resp. directeur van The Rights Forum.

In haar slotverklaring met bevindingen en conclusies, die vandaag gepubliceerd is, concludeert de delegatie: “De blokkade en ander beleid van Israël ontwrichten doelbewust en permanent vitale sectoren van de Gazaanse samenleving en economie en bestendigen de totale afhankelijkheid van de Gazastrook van internationale humanitaire hulp.”

Een andere opmerkelijke bevinding betreft de toezegging van Israël de blokkade te versoepelen. Van een verbetering van de leefomstandigheden van de Gazanen is echter niets te bespeuren, vernam de delegatie. Integendeel, hoge VN-functionarissen en deskundigen meldden juist een verslechtering van de situatie.

Als bezettende mogendheid van Gaza is Israël verantwoordelijk voor het welzijn van de Gazaanse burgerbevolking. Zorgwekkend is dat Israël die verantwoordelijkheid probeert af te schuiven op Egypte, onder meer door de sluiting van grensovergangen die van essentieel belang zijn voor de aanvoer van humanitaire goederen en basismaterialen.

Tijdens de reis voerde de delegatie ook enkele politieke gesprekken, onder meer met Ismail Haniyeh, premier van de Hamas-regering in de Gazastrook. In dat gesprek onderstreepte Haniyeh dat zijn regering voor de-escalatie heeft gekozen en dat Hamas een Palestijnse staat binnen de grenzen van '67 zal aanvaarden. De premier wees erop dat het Israël is dat die grenzen afwijst.

Alle gesprekspartners van de delegatie vonden dat met Hamas gepraat dient te worden. Hamas heeft feitelijk de macht in Gaza en zal bij de zoektocht naar een politieke oplossing betrokken moeten worden. Tegelijkertijd dient de internationale gemeenschap het proces van nationale verzoening tussen Fatah en Hamas actief te ondersteunen.

Na het bezoek aan Gaza heeft de delegatie in Cairo gesprekken gevoerd met Nabil Elaraby, Secretaris-Generaal van de Arabische Liga, de plaatsvervangende minister van Buitenlandse Zaken en presidentskandidaat Amr Moussa. Daarin kwam ook de opstelling van Nederland aan de orde. 

Op veel plaatsen blijkt doorgedrongen dat de Nederlandse regering Israël onvoorwaardelijk steunt, en daarmee het anti-vrede beleid van de regering-Netanyahu. De geloofwaardigheid en internationale positie van Nederland zijn hierdoor in het geding, concludeert de delegatie.

The Rights Forum