Ingezonden persbericht


Persbericht, 3 oktober 2011

DIERBARE DINGEN

In het kader van de tentoonstelling Schipbreuk worden bij Bataviawerf, Nieuw Land en RCE-Scheepsarcheologie een jaar lang diverse activiteiten georganiseerd. Zo kunnen kinderen bij afdeling Scheepsarcheologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed elke maand gratis deelnemen aan een leuke worskhop. Ook is er voor jong en oud een speciale rondleiding langs 17e eeuwse scheepsarcheologische voorwerpen

Dinsdag 18 oktober kunnen kinderen van 7 - 12 jaar komen meedoen aan de workshop: "Dierbare dingen", een interactieve workshop vol vreemde scheepsvondsten en spannende geluidsfragmenten. Waar nu Lelystad ligt, was vroeger de Zuiderzee. Ooit voeren hier zwaarbeladen schepen. Vele honderden zijn vergaan. Bij de droogmaking van Flevoland zijn meer dan vierhonderd scheepswrakken teruggevonden, ook in Lelystad. Stel je eens voor... meer dan vierhonderd schepen... met man en muis vergaan... en achter elk scheepswrak persoonlijke verhalen. Met een voorwerp in de hand komt het verhaal van de ondergang van een schip echt tot leven... De workshop wordt gegeven in het RCE gebouw voor scheepsarcheologie, tussen de duizenden scheepsarcheologische vondsten.Deze activiteit is gratis, zal één keer per maand plaats vinden en start om 14.00 uur aan de Oostvaardersdijk 01-04. De workshop zal ongeveer 1,5 uur duren. Ouders kunnen het wachten combineren met shoppen bij Batavia Stad Fashion Outlet.

Rondleiding langs 17e eeuwse scheepsarcheologische voorwerpen Als je binnen stapt bij RCE-Scheepsarcheologie waan je je meteen in een schatkamer vol scheepsarcheologische vondsten. De Batavia was een 17e eeuws schip. In het Nationaal Depot voor Scheepsarcheologie liggen vele vondsten uit die tijd. Een rondleiding speciaal langs 17e eeuwse vondsten geeft een indruk van de bouw van de schepen en het leven op zo'n schip. Hoogtepunt is een deel van de achtersteven van VOC schip 'Buytensorgh', het enige originele deel van een VOC schip in Nederland! Deze rondleiding is gratis, boeiend voor alle leeftijden, start om 14.00 uur en zal ongeveer een uur duren.

Voor beide aktiviteiten geldt: vol = vol. Wie zeker wil zijn van een plekje, reserveert tevoren via www.schipbreukbatavia.nl. Op deze website vindt u tevens de complete activiteitenagenda.