Ingezonden persbericht


DE BALIE BERICHT

Prostitutie en Mensenhandel:
de situatie in Nederland

'Oost-Europese mensenhandelaren doen lacherig over de straffen die ze hier krijgen.'

VVD-Kamerlid Ard van der Steur

Debat / Di 18 okt / Aanvang: 20.00 uur / ¤ 8 / ¤ 6 met korting

Grootscheepse mensenhandel in Nederland bestaat nog steeds. Maar niet alle souteneurs springen zo in het oog als bijvoorbeeld Saban B. Het zijn vooral de Nigeriaanse, Hongaarse, Roemeense, Bulgaarse en Chinese netwerken die taai zijn als een leren lap.

Prostitutie is in Nederland legaal, maar dat houdt niet per se eerlijke handel in: Martijn Roessingh en Perdiep Ramesar tonen in hun boek Slaven in de polder aan dat mensenhandel niet is verminderd sinds de opheffing van het bordeelverbod, maar vermoedelijk juist is verergerd.

De mensenhandel beperkt zich echter niet alleen tot prostitutie. Matrozen, aspergestekers, aardbeienplukkers, huishoudsters, koks, standwerkers, schoonmakers, au pairs: er duiken steeds weer nieuwe voorbeelden op van mannen en vrouwen die gedwongen werken in schrijnende omstandigheden. Onder druk gezet door hun uitbuiters met opgebouwde schulden, dreigementen en geweld. Jaarlijks worden zo'n duizend slachtoffers geregistreerd, maar het werkelijke aantal is een veelvoud.

Dit alles gebeurt in Nederland - bij u om de hoek, achter de gordijnen. Hoe kan dat? En bieden recente wijzigingen in het beleid, zoals de nieuwe prostitutiewet, wél een oplossing?

Met o.a.: Magda Berndsen (voormalig korpschef en nu Tweede Kamer D66), Corinne Dettmeijer-Vermeulen (Nationaal Rapporteur Mensenhandel), Trouw-journalisten Martijn Roessingh en Perdiep Ramesar (auteurs van Slaven in de polder), Amsterdams Wethouder Eric van der Burg, landelijke politici, en vertegenwoordigers van FairWork (BLinN), CoMensha en andere deskundigen op het terrein van mensenhandel.

Prostitutie en Mensenhandel

De situatie in Nederland

Dinsdag 18 oktober

Aanvang 20.00 uur

¤ 8 / ¤ 6 met korting ng (CJP/Studenten/Stadspas/65+)

Noot voor de redactie:

onderstaande informatie is