Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Tentoonstelling 18/10/2011 ­ 9/4/2012

Van 18 oktober 2011 tot 9 april 2012 organiseert het Zilvermuseum Sterckshof de tentoonstelling `Esthétique Moderne' met zilveren art-nouveau- en art-decotopstukken uit de belle époque en het interbellum. De tentoonstelling draagt het label "Made in Belgium". Alle gepresenteerde zilveren creaties zijn van Belgische ontwerpers. De art-nouveau- en art-decovoorwerpen worden samen met modellen, mallen en foto's tentoongesteld en geven een nieuwe kijk op de periode 1885­1945. Een bijzonder woelige periode met de oprichting van KongoVrijstaat, twee Wereldoorlogen, een beurscrash, maar ook een tijd van technologische vooruitgang. Al deze gebeurtenissen hebben een impact op ontwikkelingen in de edelsmeedkunst. Belgische zilverfirma's verkopen hun producten niet alleen in eigen land, maar exporteren ze ook naar Duitsland, Frankrijk, Afrika en Amerika. Het Belgisch zilverdesign is bovendien goed vertegenwoordigd op internationale tentoonstellingen van Moskou over Milaan tot New York. Wist j e trouwens dat de eerste Wereldtentoonstelling op het Europese vasteland in Antwerpen plaatsvond?! Naast wereldtentoonstellingen komen commerciële netwerken, ateliers en ontwerpstudio's aan bod. Zowel personeelsleden als vaste klanten van zilverfirma's als Delheid, Wolfers en Wiskemann krijgen een gezicht. De tentoonstelling `Esthétique Moderne' brengt de samenwerking tussen edelsmeden en kunstenaars uit andere disciplines, zoals beeldhouwkunst, architectuur en glaskunst, in beeld. Dit doen ze niet alleen in functie van de realisatie van zilveren voorwerpen, maar ook voor de inrichting van winkels en huizen. Bekende namen als Victor Horta en Henry van de Velde passeren daarbij de revue. De tentoonstelling `Esthétique Moderne' presenteert Belgisch zilverdesign van internationaal topniveau uit eigen collectie. Aan de hand van affiches, verkoopcatalogi, tekeningen en historische beelden gidst het Zilvermuseum Sterckshof je door de periode 1885­1945 waarin decor en design esthetisch, vernieuwend, modern of zelfs revolutionair zijn.

Catalogus `Esthétique Moderne' ISBN: 9789066251403 Prijs: 35 / 28 leden Sterckshof Stichting en OKV-kaarthouders / 24,50 vanaf 5 ex.; exclusief verzendkosten. Gezinsaanbod 18/10/2011 ­ 9/4/2012 Ga samen met je ouders of grootouders op verkenning doorheen de tentoonstelling. Je ontdekt er allerlei fascinerende, schitterende voorwerpen. Laat je verbeelding spreken en beleef samen met je (groot)ouders de tijd van toen. Zilverexpertisedag 18/10/2011 Gratis onderzoek van jouw zilver. Maximum vijf stukken per afspraak. Geen financiële waardebepaling. Reserveren verplicht: T +32 (0)3 360 52 52 Zilverzondag 23/10/2011 Op Zilverzondag bieden we tal van activiteiten aan waarbij zilver de show steelt. Er zijn expertises, poetsdemonstraties, workshops voor kinderen en rondleidingen voor volwassenen. Bezoek de tentoonstelling `Esthétique Moderne' met een gids en bekijk de objecten vanuit het standpunt van de butler, klant of zilversmid/ontwerper. Samen met het Design museum Gent organiseert het Zilvermuseum Sterckshof een boekenverkoop aan sterk gereduceerde prijzen. Kortom, een dag met voor ieder wat wils! Voor de expertises graag telefonisch reserveren: T +32 (0)3 360 52 52. Maximum vijf stukken per afspraak. Geen financiële waardebepaling.

Atelier `Hoe een krul een hoek wordt' Herfst-, kerst- en krokusvakantie Een feest plan je in stijl, met alles erop en eraan. Ontwerp een uitnodiging en menukaart. Inspiratie vind je in de tentoonstelling. Met inkt en een bamboe pen ga je daarna aan de slag. Bij een feest hoort lekker eten en bij eten hoort bestek. Een vork die eerst een krul en dan weer een hoek wordt, alles kan! Workshop tijdens schoolvakanties die kinderen van 8 tot 12 jaar spelenderwijs laat kennismaken met de tentoonstelling `Esthétique Moderne'. Reserveren voor herfst- en kerstateliers: T +32 (0)3 338 95 85. De krokusateliers worden in samenwerking met de Gezinsbond georganiseerd. Reserveren: T +32 (0)3 360 52 51 of via info@zilvermuseum.be.




Ingezonden persbericht