Ingezonden persbericht


Erik van den Boom ontvangt Schiedams Jongerenlintje

Maandag 17 oktober 2011 heeft Erik van den Boom uit handen van burgemeester Leemhuis het Schiedamse Jongerenlintje ontvangen. De in augustus 14 jaar geworden Schiedammer ontvangt het lintje - in de vorm van een door kunstenaar Bertjan Pot ontworpen veer - op grond van het feit dat hij al op 13-jarige leeftijd het Stedelijk Gymnasium heeft doorlopen. Hij heeft daarbij de eerste vier jaren in één jaar afgerond.

Het is een opmerkelijke prestatie die voor andere jongeren inspirerend kan werken. Erik laat zijn passie en kennis voor en met de wetenschap regelmatig in de media tot uiting komen waardoor het vakgebied en de interesse daarin bijzondere aandacht krijgt. Hij zet zijn kennis in voor diverse doeleinden en is een ambassadeur voor de stad Schiedam en de wetenschap. Erik is in september begonnen aan zijn eerste studiejaar aan de TU Delft en timmert daarnaast ook op andere gebieden flink aan de weg. Als Erik Arbores is hij buitengewoon succesvol in de muziekwereld. Nederlandse dj en producent Armin van Buuren is erg onder de indruk van de muzikale prestaties van Erik en heeft hem een platencontract aangeboden bij zijn label. Dezer dagen bestormt Erik de hitlijsten met zijn cd Take it die op 12 september is uitgekomen.

Burgemeester Leemhuis vond het een eer het lintje te mogen overhandigen: "Hoewel het soms lijkt of het Erik allemaal komt aanwaaien, moet hij hard voor zijn prestaties werken. Bovendien houdt hij zijn kennis en kunde niet voor zichzelf. Hij wil de wetenschap uitdragen en er veranderingen ten gunste van de samenleving mee bereiken."

Prof Dr. Robbert Dijkgraaf, President van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, is trots dat Erik het jongerenlintje van de gemeente Schiedam ontvangt: "Erik heeft in een recordtijd zijn gymnasiumdiploma behaald en een uitstekend profielwerkstuk geschreven onder begeleiding van de staf van het wereldberoemde Kavli-Instituut te Delft. In dat werk heeft hij laten zien hoe hij 'spelenderwijs' de zeer moeilijke theorie van de kwantummechanica heeft kunnen begrijpen en testen. Maar, misschien wel het allerbelangrijkste, in al zijn uitingen - en spreek uit ervaring; ik heb samen met hem opgetreden in De Wereld Draait Door en bij de opening van een tentoonstelling in Museum Boerhaave - weet hij zijn groot enthousiasme voor de fysica en de wetenschap uit te dragen. Daarmee is hij in mijn ogen de jongste en zeker niet de slechtste ambassadeur van de wetenschap. Het is van groot belang dat we zulke uitzonderlijke prestaties uitlichten ter inspiratie van andere jongeren die ver kunnen en willen komen in het onderzoek."

Erik zelf was verrast door de toekenning van het lintje: "Ik dacht dat ik naar het Stadskantoor kwam om een paspoort op te halen, maar ik kreeg het jongerenlintje. Hartstikke leuk. Dat had ik niet verwacht!"