Gemeente Amersfoort

PERSBERICHT, Amersfoort, 14 oktober 2011

Amersfoort steeds beter gewaardeerd door bezoekers

Ook dit jaar is er in opdracht van VVV Nederland weer onderzoek gedaan door Van Spronsen & Partners naar de Meest Gastvrije Stad van Nederland. Hierin is Amersfoort op de 8e plaats geëindigd. Een fikse stijging in vergelijking tot eerdere jaren waarmee Amersfoort voor het eerst grote steden als Amsterdam, Den Haag en Arnhem achter zich laat.

Dit gastvrijheidsonderzoek wordt gehouden in de 21 grootste steden van Nederland doormiddel van enquêtes onder 8.000 toeristen. Het onderzoek heeft het containerbegrip 'gastvrijheid' gedefinieerd in vier categorieën; Vriendelijkheid & Veiligheid, Bereikbaarheid & Informatie, Horeca & Vrijetijd en Stad & Architectuur. Amersfoort scoort, met haar historische binnenstad dat als sfeervol decor dient voor een uitgebreid winkelgebied en vele horecagelegenheden, hoog op de twee laatstgenoemde categorieën. Van de 5 punten die er per categorie te behalen zijn, 3,86 op Horeca & Vrijetijd en 3,79 op Stad & Architectuur. Op de twee overige categorieën Vriendelijkheid & Veiligheid en Bereikbaarheid & Informatie wordt respectievelijk 3,64 en 3,50 gescoord. Zie de illustratie hierboven voor een overzicht inclusief subcategorieën. In vergelijking met voorgaande jaren is er een significante positieve ontwikkeling zichtbaar. In 2009 stond Amersfoort nog 1

7de op de ranglijst van meest gastvrije steden. Via een 14de plaats in 2010 heeft Amersfoort een progressie van zes plaatsen geboekt in 2011. Meest constante factoren zijn door de jaren heen het winkel- en terrasaanbod gebleken. In 2011 heeft voornamelijk de (sub)categorie Restaurantaanbod een vlucht genomen. De progressie op juist deze gebieden is te verklaren door de uitbreiding van het stadscentrum met zowel winkelketens (bijv. Zara) als restaurants en (eet-)cafe's (bijv. Shabu Shabu). Deze ontwikkelingen worden in combinatie met het bestaande aanbod en aangevuld met de seizoensevenementen gecommuniceerd onder de campagne Tijd voor Amersfoort. In de zomerperiode op amersfoortzomertijd.nl en in de winterperiode op amersfoortwintertijd.nl. Als lancering van de seizoenscampagne wordt bij het omzetten van de klok traditiegetrouw tevens een stadsgids uitgebracht met de belangrijkste (toeristische) attracties.

Volledige uitslag Meest Gastvrije Stad 2011

1 s-Hertogenbosch 12 Leiden
2 Breda 13 Amsterdam
3 Maastricht 14 Arnhem
4 Utrecht 15 Dordrecht
5 Nijmegen 16 Den Haag
6 Haarlem 17 Tilburg
7 Groningen 18 Rotterdam
8 Amersfoort 19 Almere
9 Enschede 20 Apeldoorn
10 Zwolle 21 Zoetermeer
11 Eindhoven
///////////////////////////////////////////////EINDE PERSBERICHT//////////////////////////////////////////////




Gemeente Amersfoort