Technische Universiteit Delft

Uniek rekeninstrument geeft inzicht in milieueffecten onderhoud GPR Onderhoud nu op de markt

Het Onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft en W/E Adviseurs introduceren GPR Onderhoud: een uniek rekeninstrument voor vastgoedbeheerders en bouw- en onderhoudsbedrijven dat inzicht geeft in de milieueffecten van onderhoud. Het feit dat GPR Onderhoud ontstaan is uit een samenwerking van diverse marktpartijen maakt het product uniek in haar soort.

Groeiende belangstelling voor duurzaam onderhoud
De afgelopen jaren is het aanbesteden van onderhoudswerk behoorlijk veranderd. Het gaat niet alleen meer om de laagste prijs, er wordt vaker aangestuurd op kwaliteit en duurzaamheid. Ook aandacht voor klimaat, CO2 en bredere duurzaamheidsaspecten spelen een steeds grotere rol. Kortom: er is behoefte aan een hulpmiddel voor het opstellen van onderhoudsscenario's, waarbij rekening gehouden wordt met het milieu. Met de komst van GPR Onderhoud is dit nu mogelijk.

De mogelijkheden van GPR Onderhoud
GPR Onderhoud maakt de milieueffecten van onderhoud zichtbaar en berekent hiervoor een gewogen score, de zogenoemde schaduwprijs. Tevens is het een instrument waar men onderhoudsscenario's mee kan optimaliseren (waar zitten de relevante verbeteropties?), kan vergelijken (welk scenario scoort het best?) en kan benchmarken (hoe scoort een scenario ten opzichte van gemiddeld in Nederland?). Dit alles zonder het kostenaspect uit het oog te verliezen. Voor een optimale beslissing kunnen de resultaten uitgebreid worden met de energetische en gezondheidskundige kwaliteit en de investeringskosten per scenario (netto-contant gemaakt). Met deze resultaten kan men op zoek gaan naar de minst milieubelastende en meest kostenefficiënte oplossing. Het programma is hiermee een wezenlijke schakel in prestatie- en resultaatgericht werken en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Demo-versie van GPR Onderhoud
GPR Onderhoud is ontstaan uit een samenwerking tussen verschillende marktpartijen, opdrachtgevers en opdrachtnemers, en is ontwikkeld door TU Delft/OTB en W/E adviseurs. De initiatiefnemers hebben zich verenigd in de Stichting GPR Onderhoud, met als doel de kwaliteit van GPR Onderhoud te waarborgen. Alle inkomsten worden dan ook geheel gebruikt voor het beheer en de doorontwikkeling van het instrument. GPR Onderhoud is daarmee uitgegroeid tot een online, up-to-date rekeninstrument, praktijkgericht en gebruiksvriendelijk, en geheel aansluitend op de Nationale Milieudatabase. Op de website www.gpronderhoud.nl kan toegang tot een demo-versie aangevraagd worden of informatie worden opgevraagd.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­