GDF SUEZ - Electrabel vindt hardnekkigheid waarmee sector wordt aangevallen onaanvaardbaar

18/10/2011 15:28

Electrabel

Naar aanleiding van bepaalde berichten in de pers omtrent het opleggen van een buitensporige taks aan de Belgische nucleaire sector, vindt GDF SUEZ - Electrabel de hardnekkigheid, zonder gelijke, waarmee een specifieke economische sector wordt aangevallen, onaanvaardbaar.

Indien deze berichten bevestigd zouden worden, zal de Groep deze betwisten met alle mogelijke rechtsmiddelen, met inbegrip van de internationale verdragen, ondertekend door de Belgische staat, die de in België gedane investeringen beschermen.

De maatregelen en bedragen waarvan sprake gaan volledig in tegen de verbintenissen die de Belgische staat in het protocolakkoord van 22 oktober 2009 is aangegaan ten aanzien van de Groep. Deze verbintenissen voorzien zowel een verlenging van de levensduur van de kerncentrales Doel 1 en 2, en Tihange 1 voor 10 jaar als een jaarlijkse bijdrage van 215 - 245 M¤ voor de jaren 2010-2014. Dit akkoord beoogde de lange termijn ontwikkeling van GDF SUEZ in België in een stabiel en duurzaam kader.

Indien de Belgische staat de door haar genomen engagementen niet zou uitvoeren, zou dit GDF SUEZ verplichten om haar beleid op het vlak van investeringen, tewerkstelling, opleiding en mecenaat in België globaal te herzien, zo onder meer de levensduurverlenging van de kerncentrales van Doel 1 en 2, en Tihange 1 en de belangrijke investeringen die hiermee gepaard gaan.

Een verhoging van de taks zou een negatief signaal betekenen voor alle investeerders die, in de huidige economische situatie, meer dan ooit nood hebben aan een stabiel investeringsklimaat en de naleving van de door publieke overheden aangegane engagementen. Voor de elektriciteitssector in het bijzonder, en dit in lijn met de conclusies getrokken door de Nationale Bank van België, zou een verhoging van de taks, aanleiding zijn tot het afzien van elke investering in nieuwe productiecapaciteit, dit terwijl ons land zich nu reeds structureel in een importsituatie bevindt.

Daarenboven zou een dergelijke beslissing een negatieve impact met zich mee brengen voor de concurrentie van de Belgische economie en de inspanningen die Electrabel, op vraag van de regering, heeft gedaan ten behoeve van de elektrointensieve industrie in het kader van Blue Sky.

Indien we tenslotte kijken naar de geciteerde bedragen in de pers van deze ochtend en deze vergelijken met de bedragen die in Duitsland beslist en aangevochten worden, stellen we vast dat de Belgische taks drie keer hoger is dan de Duitse taks.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel