SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08


Persbericht

Vlaanderen laat kansen en talenten liggen

18 oktober 2011

Door de crisis hebben verschillende kansengroepen het opnieuw moeilijker op de arbeidsmarkt. Daarom lanceert de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) vandaag samen met 23 sectoren de campagne Open kijk op talent met een naaktkat als centraal beeld. Alle talenten en competenties zijn nodig om knelpunten op de Vlaamse arbeidsmarkt op te lossen. Talent overstijgt leeftijd, herkomst of beperkingen.

Kansengroepen voelen crisis op de arbeidsmarkt

De doelstellingen uit het Pact 2020 om meer mensen aan het werk te krijgen zijn nog niet bereikt. De afgesproken jaarlijkse groei met 1 procentpunt bij kansengroepen (allochtonen, personen met een arbeidshandicap en 50+) en de evenredige arbeidsdeelname blijven uit. Tot 2008 was Vlaanderen nochtans goed op weg. Maar de crisis gooide roet in het eten. De werkzaamheid van 50-plussers steeg met 2% tussen 2008 en 2010 tot 53,1%. Dat is nog steeds onder het EU-27 gemiddelde en ver onder de doelstelling van 60% in 2020. Bij personen van allochtone origine daalde de werkzaamheid van 56% naar 53,4%. Bij personen met een arbeidshandicap is de terugval het grootst: van 37,5% in 2009 naar 33,5% in 2010.

Diversiteit niet vanzelfsprekend

In veel sectoren is werken rond diversiteit en er resultaten uit halen niet vanzelfsprekend ondanks de inspanningen van vele ondernemingen. Het sensibiliseren van bedrijven en organisaties, onderwijs,... blijft een noodzaak. Ook de Vlaamse overheid neemt heel wat initiatieven. Zo zijn diversiteit en evenredige arbeidsdeelname decretale kapstokken in de sectorconvenants die Vlaanderen met 33 sectoren heeft afgesloten. Samen maken zij 80% uit van de arbeidsmarkt.

Open kijk op talent

Daarom lanceert de SERV samen met 23 sectoren en met steun van de Vlaamse overheid en de VDAB de campagne Open kijk op talent. De campagne richt zich op werkgevers en werknemers en werkzoekenden. In alle sectoren zijn die doelgroepen cruciaal. Talenten en competenties staan centraal. Werkzoekenden moeten meer uitpakken met hun talent. Werkgevers moeten talent een kans geven, en verder kijken dan leeftijd, herkomst of beperkingen. Met die uitganspunten willen de sectoren meer instroom creëren naar knelpuntberoepen en meer diversiteit realiseren.

Dat verschillende sectorfondsen samen campagne voeren vormt de meerwaarde van dit project. Zo ontstaat een sneeuwbaleffect. De website www.openkijkoptalent.be is een portaal met vele links naar initiatieven van kleine en grote sectoren, sociale partners en stakeholders.

Werkweek

De partners lanceren de campagne niet toevallig op 18 oktober 2011. Op 20 oktober gaat de Werkweek van de VDAB van start. De Werkweek heeft een dubbele focus: het wegwerken van de knelpunten op de arbeidsmarkt en de inschakeling van de kansengroepen op de arbeidsmarkt. Tijdens de Werkweek organiseert de VDAB in nauwe samenwerking met werknemers- en werkgeversorganisaties en andere arbeidsmarktactoren activiteiten die inspelen op de noden en de niches van de lokale arbeidsmarkt.

Caroline Copers: "We willen op een verfrissende manier het talent van iedereen aanspreken, diversiteit prominent en positief op de agenda zetten bij werkgevers, werknemers en werkzoekenden."

Herwig Muyldermans: "De participatiegraad van de Vlaamse arbeidsmarkt moet beantwoorden aan de Europese doelstellingen. Diversiteit is essentieel in deze context."

Katrien Verwimp, ACV Transcom: "Onze sectoren (transport en logistiek, verhuis, taxi, ...) kennen heel veel knelpuntberoepen. We moeten dus absoluut mensen van allochtone afkomst laten instromen en daarna laten doorstromen.”

Chris Ost: In onze bedrijfsvoering zijn vooral de competenties van belang. We stellen vast dat personen van allochtone origine tenminste nog technische studies durven kiezen. Voor mij is belangrijk dat iedereen op dezelfde manier gewaardeerd wordt op de werkvloer.

Katrien Vandenbroele: "Mijn baas heeft mij de kans gegeven om mij om te scholen van poetshulp tot verzorgende, een jaar lang en betaald. Door deze kans ben ik nog trouwer aan mijn werk dan voorheen. Want wie zou er dat anders doen voor mij?"

Meer informatie

Over de campagne: www.openkijkoptalent.be

Over de werkzaamheidsgraad bij kansengroepen:

Departement Werk en Sociale Economie, beleidsbarometer presentatie en rapport