Public Tender Awards 2011 - ONDER EMBARGO TOT DINSDAG 18/10/2011 - 17u45

18/10/2011 17:00

EBP

De Public Tender Awards 2011 gaan naar de Werk- en Informatiegroep OverheidsOpdrachten Brussel (Gold), de FOD Economie (Silver) en GIAL (Bronze).

Initiatief stimuleert kwaliteit en integere uitvoering van overheidsopdrachten

Brussel, 18 oktober 2011 - In het kader van de National Tender Day (18/10/2011) waarop ongeveer 500 vertegenwoordigers van de publieke sector (federale, gemeenschaps- gewestelijke, provinciale en lokale diensten) en de privé sector (KMO's en grote bedrijven) kennis, expertise en ervaringen wisselen over overheidsopdrachten, worden de Public Tender Awards 2011 uitgereikt aan opdrachtgevende entiteiten die een belangrijke bijdrage hebben geleverd in het correct, efficiënt en integer voeren van aankoopprocedures.

De laureaten van deze vierde editie zijn: de Werk- en InformatieGroep "OverheidsOpdrachten" van de 19 Brusselse gemeenten (Gold), de FOD economie (Silver) en GIAL (Bronze). De National Tender Day en de Public Tender Awards zijn initiatieven van EBP, specialist inzake ondersteuning van zowel overheden als privé-ondernemingen bij overheidsopdrachten.

Overheidsopdrachten: een markt van 50 miljard Euro

In België werden in het voorbije jaar 2010 door alle overheden samen ruim 19 844 overheidsopdrachten met bekendmaking uitgeschreven, voor een totaal bedrag begroot op 50 miljard euro. Deze openbare uitgaven vertegenwoordigen zo'n 15% van het Belgische BNP en vormen bijgevolg dus ook een belangrijke commerciële opportuniteit voor veel bedrijven. De strikte publicatie- en evaluatieprocedures inzake overheidsopdrachten worden echter nog dikwijls slecht toegepast bij gebrek aan voldoende diepgaande kennis van de regelgeving en de wettelijke procedures. Om gedeeltelijk te verhelpen aan deze lacune wordt elk jaar een nieuwe editie van de National Tender Day georganiseerd. De meer dan 500 aanwezigen - vertegenwoordigers van de publieke en privé sector (KMO's en grote bedrijven) - wisselen er kennis, expertise en ervaringen uit met niet minder dan 40 overheidsopdrachtenspecialisten uit binnen- en buitenland.

Van de bijna 20 000 overheidsopdrachten die jaarlijks toegewezen worden, worden de meeste correct en zonder noemenswaardige problemen gegund. Nochtans komen overheidsopdrachten veelal via een negatieve berichtgeving in de aandacht en krijgen de aankoop-ambtenaren slechts zelden de erkenning en positieve aandacht die ze verdienen.

Public Tender Awards

Daarom wordt, met de steun van de bevoegde ministers Charles Picqué (Minister-President van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering), Geert Bourgeois (Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand), Jean-Marc Nollet (Vice-president van Wallonië en van de Franse Gemeenschap, Waals minister voor Duurzame Ontwikkeling en Ambtenarenzaken, Gemeenschapsminister van Kinderwelzijn, Onderzoek en Ambtenarenzaken) en Inge Vervotte ( Minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven), een wedstrijd georganiseerd tijdens dewelke overheidsaankopers en besturen hun (verbeterings-)projecten in het kader van de overheidsopdrachten konden voorleggen aan een onafhankelijke jury. Die jury bestaat uit een tiental experten inzake overheidsopdrachten zowel uit de private als uit de publieke sector, onder voorzitterschap van Raphaël De Pessemier, voormalig directeur van de dienst overheidsopdrachten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en lid van de federale commissie overheidsopdrachten.

Bij de beoordeling van de ingezonden kandidaturen/projecten toetste de jury de inzendingen aan volgende criteria :

* Wettelijkheid: In welke mate waarborgt het project dat de aankoopdienst de regelgeving betreffende overheidopdrachten op correcte manier toepast?

* Performantie: In welke mate draagt het project bij tot het bereiken van betere aankoopresultaten in het belang van het bestuur en welke systemen worden toegepast om de samenwerking met de leveranciers te optimaliseren?

* Risicobeheersing: Welke systemen werden ingevoerd om mogelijke integriteitsinbreuken uit te sluiten?

De Public Tender Awards worden uitgereikt onmiddellijk na de eerste voorstelling van "bloopers bij overheidsopdrachten", na afloop van de National Tender Day in het Brussels Airport Sheraton Hotel van 16u45 t.e.m. 17u30, door de Ministers Picqué -bevestigde aanwezigheid -, en of door een vooraanstaand kabinetsmedewerker of medewerker van hun administratie (Ministers Vervotte, Bourgeois en Nollet)

De Laureaten

De Public Tender Awards worden uitgereikt aan overheidsaankopers en hun diensten die een belangrijke inspanning hebben geleverd in het verbeteren, standaardiseren of optimaliseren van aankoopprocedures. De laureaten zijn:

* Gold Award: de Werk- en Informatiegroep Overheidsopdrachten Brussel

Project: De WIG OO Brussel is een werkgroep die de 19 Brusselse gemeenten verenigt. Het belangrijkste doel is het overbrengen van van goede praktijken, kennis en ervaring binnen de regels van de wet en voor de behandeling van dee overheidsopdrachten

Hiertoe worden volgende middelen ingezet:

Communicatie via een netwerk van e-mail adressen voor het opvragen van documenten (bijzondere bestekken), inlichtingen of communicatie van nuttige inlichtingen.

Driemaandelijkse vergaderingen rond actuele themata (nieuwe arresten, duurzame aankopen,...), dialoog, vragen en antwoorden en soms uiteenzettingen door een externe spreker-specialist.

Bijhouden van de private webstek WIG OO Brussel op de internetsite van de VSGB om er referentiedocumenten op te slaan en processen-verbaal van vergaderingen.

Redactie van samengevoegde opdrachten en andere manieren om opdrachten te centraliseren (vb: MBHG dat handelt als opdrachtencentrale voor de leden van de WIG OO Brussel).

Opstellen

Het project versterkt de know van de individuele entiteiten, door toegang tot fde individuele competenties van haar leden te faciliteren en ze te consolideren in een informele maar actieve structuur.

* Silver Award: de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O.'s, Middenstand en Energie

Project: Een traject werd opgestart om te zorgen voor kortere doorlooptijden,overleg met de interne klant, efficiënte aanwending van de financiën in functie van de strategische doelstellingen en de optimalisatie van de interne beheerscontrole.

Het aankoopproces werd gestandaardiseerd, evenals de kwaliteit van de dienstverlening en van de aankopen.Het project heeft geleid tot de inrichting van een centraal gecoördineerd aankoopmodel -en proces, ondersteund door een nieuw informaticasysteem;

De aankoopdienst werd een afzonderlijke dienst, verantwoordelijk voor alle aankopen, een strategie voor de aankoop van gemeenschappelijke goederen en diensten werd uitgewerkt alsook een aankoopnetwerk.

Aankopen binnen de FOD Economie zijn een transversale, multifunctionele aangelegenheid geworden, waarbij het aankoopnetwerk zorgt voor een draagvlak inzake het standaardisatiebeleid voor de gemeenschappelijke aankopen en waarbij voor de specifieke aankopen het volledige aankooptraject telkens in overleg tussen de behoeftesteller - technisch deskundige en de aankoopdeskundige wordt afgelegd.

* Bronze Award: GIAL

Project: GIAL levert informaticadiensten aan overheden. Om vertrouwen te scheppen, heeft GIAL besloten de wet op de overheidsopdrachten op professionele wijze toe te passen. Resultaat: vermenigvuldiging met 7 van het volume aan opdrachten

De cel aankopen heeft trajecten, procedures en controles ontwikkeld. Dank zij personeel dat PRINCE2 gecertificeerd is, continue vorming en externe juridische expertise, is het volume aan opdrachten eg gaangegroeid over de laatste vijf jaar. De opdrachtgevers die een beroep doen op de opdrachtencentrale van GIAL krijgen de garantie van volledige naleving van de regelgeving op de overheidsopdrachten. Daarenboven genieten ze concurrentiële voorwaarden en know how.

Meer informatie vindt u op volgende website: www.tenderevents.be

De Public Tender Awards en de national Tenderday zijn een initiatief van EBP (European & Belgian Public Procurement). EBP is sinds 1994 actief op het vlak van informatieverstrekking en advies met betrekking tot overheidsopdrachten aan bedrijven en overheden.

EBP geniet het vertrouwen van meer dan 5000 klanten in België, Frankrijk en Nederland. Naast advies aan bedrijven en overheden organiseert EBP ook opleidingen om personen betrokken bij overheidsopdrachten vertrouwd te maken met de geldende procedures en met de wet op de overheidsopdrachten.

www.ebp.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel