Gemeente Maastricht

Start aanleg fietsverbinding tussen Itteren en Borgharen

18 oktober 2011

Consortium Grensmaas start deze week met de aanleg van de nieuwe fietsverbinding tussen Itteren en Borgharen. Het nieuwe fietspad komt aan de westzijde van de Spekstraat, de verbindingsweg tussen de twee Maasdorpen. De aanleg van het fietspad duurt ongeveer twee maanden.

Op verzoek van de gemeente Maastricht en de bevolking van Itteren en Borgharen heeft het Consortium de aanleg van het fietspad vervroegd. Volgens het oorspronkelijke plan zou Consortium Grensmaas pas over enkele jaren een onverhard fiets/wandelpad hoeven aan te leggen in het toekomstige natuurgebied tussen beide Maasdorpen (het zogenaamde Groene Snoer).

Verhard en vrijliggend fietspad

Het Consortium heeft die investering niet alleen naar voren gehaald, maar ook ingestemd met de aanleg van een verhard en vrijliggend fietspad. De oude fietsverbinding tussen de twee dorpen heeft het veld moeten ruimen voor de rivierbeveiliging. Van de fietsverbinding tussen Itteren en Borgharen maken niet alleen dorpsbewoners maar jaarlijks ook duizenden recreanten gebruik.

Wethouders Gerdo van Grootheest en Albert Nuss zijn verheugd over de handreiking van het Consortium om de meerkosten van het verharde fietspad te betalen: "Daarmee komen we tegemoet aan een breed gedragen en lang gekoesterde wens van de inwoners. Het fietspad versterkt ook de recreatieve aantrekkingskracht van het gebied."

Directeur Kees van der Veeken van Consortium Grensmaas: "We hebben een uitzonderlijke handreiking gedaan richting gemeente en inwoners. De economische crisis heeft immers ook financiële gevolgen voor het Consortium. Maar in dit geval spreek je over niet zomaar een wens van de bevolking. Hier spreek je ook over extra veiligheid die we fietsers bieden."

Belangrijke fietsverbinding

Bij de kruising van de werkweg moet het fietsverkeer over het viaduct toch op een kort traject van de Spekstraat gebruik blijven maken. Er is nog even gedacht aan de aanleg van een fietsbrug. Maar daarmee zouden de aanlegkosten van het fietspad worden verdubbeld.

De fietsverbinding is een belangrijke schakel in het gebied tussen Borgharen en Itteren. Door een ruim, vrijliggend fietspad aan te leggen hoeven fietsers niet op de Spekstraat zelf te rijden. De fietsverbinding wordt veelgebruikt door dorpsbewoners en recreanten. In de zomermaanden maken bijvoorbeeld duizenden recreanten gebruik van de fietsroute tussen Itteren en Borgharen.