Gemeente Venray


18 oktober 2011

Nieuwe procedure voor natuurbegraafplaats Weverslo

Burgemeester en Wethouders van Venray willen medewerking verlenen aan het realiseren van een natuurbegraafplaats aan de Janslust 11 te Heide. Daarvoor starten zij een nieuwe projectbesluit-procedure.

De eigenaar van landgoed Weverslo wil op zijn terrein in Heide een natuurbegraafplaats inrichten. Om deze bestemming mogelijk te maken hebben burgemeester en wethouders eerder een projectbesluit genomen. Hierop is echter door buurtbewoners beroep ingesteld bij de rechtbank. In het beroepschrift gingen de buurtbewoners in op gevreesde overlast door activiteiten. Ook verwezen zij naar de Flora- en Faunawet en voorwaarden ten aanzien van archeologie. De rechtbank heeft het beroep van de buurtbewoners in juli gegrond verklaard en het projectbesluit vernietigd.

Aanpassingen plan

Naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank is het plan aangepast. De grafdichtheid is teruggebracht naar 100 graven per hectare. De ontvangstruimte en het amfitheater maken niet langer deel uit van het project. Exposities, herdenkingsdiensten, cateringactiviteiten, workshops en vergelijkbare activiteiten zullen er niet meer gehouden worden. Daarnaast is inmiddels gebleken dat een ontheffing op grond van de Flora en Faunawet niet noodzakelijk is en dat de voorwaarde voor wat betreft archeologie niet opgenomen hoeft te worden.

Open gesprekken

De aangepaste plannen zijn vooraf met de initiatiefnemer en buurt individueel en gezamenlijk besproken. "Het waren open en constructieve gesprekken", zegt wethouder Lucien Peeters hierover. "De buurt ziet ook mogelijkheden voor een natuurbegraafplaats in Heide. Er bestaat echter nog wel verschil in inzicht op een onderdeel. Dat verschil is duidelijk en benoemd. Bij het opnieuw in procedure brengen van de aangepaste plannen hebben we zoveel als mogelijk rekening gehouden met dit verschil van inzicht."