Universiteit van Tilburg


Studeren op het grensvlak van psychologie en geneeskunde

In de master Medische Psychologie van de Universiteit van Tilburg staat de relatie tussen psychologisch welbevinden en fysieke gezondheid van mensen (kinderen en volwassenen) centraal. Er wordt dieper ingegaan op de verschillende subdisciplines binnen de psychologie: klinische psychologie, ontwikkelingspsychologie, functieleer en sociale psychologie. De opleiding kenmerkt zich door een integrale benadering van de patiënt vanuit de gedachte dat somatische, psychologische en contextuele aspecten bij elke aandoening een rol spelen. De combinatie van psychologische en medische curriculum-onderdelen maakt deze tweejarige masteropleiding uniek in Nederland.

In het tweede jaar kun je je middels een uitgebreide klinische stage en de master thesis specialiseren in een van de richtingen:
* Medische Psychologie voor volwassenen

* Pediatrische Psychologie

* Klinische Neuropsychologie

* Biologische Psychologie.

Tijdens de opleiding leer je om je vaardigheden en kennis op het gebied van diagnostiek en therapie in dienst te stellen van de optimalisering van de behandeling van somatisch zieke patiënten. Je expertise komt zowel tot uiting in direct contact met de patiënten en andere persoonlijk betrokkenen, als in bijdragen aan multidisciplinair overleg met andere professionals. Met je wetenschappelijke vaardigheden kun je bijdragen aan beter inzicht in de psychologische aspecten van lichamelijke ziekten.

De faculteit werkt samen met ziekenhuizen binnen de Brabant Medical School, met name met het Elisabeth Ziekenhuis in het eerste jaar en het Catharina Ziekenhuis en andere ziekenhuizen in de regio in het tweede jaar.

Vijf redenen om Medische Psychologie te kiezen

1. Unieke opleiding in Nederland

2. Een tweejarige klinische masteropleiding

3. In het eerste opleidingsjaar naast psychologische ook medische curriculumonderdelen

4. Het tweede opleidingsjaar: een klinische stage die gekoppeld is aan het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek

5. Een kleinschalige opleiding met interactieve colleges