Gemeente Eindhoven

Start onderhoud bos Amazonenlaan

Op woensdag 19 oktober start de gemeente Eindhoven met de onderhoudswerkzaamheden van het bos aan de Amazonenlaan. Voor het bos, dat bestaat uit vier delen, is een toekomstbeeld vastgesteld. Het onderhoud dat nu gepleegd wordt, draagt bij aan het creëren van dit beeld.

Overzichtstekening onderhoud bos amazonenlaan

Ter voorbereiding op de werkzaamheden is samen met enkele buurtbewoners, zorgvuldig gekeken naar welk bomen gerooid moeten worden en welke behouden kunnen blijven. Soms is er niet aan rooien te ontkomen om ruimte te geven aan andere bomen of voor de veiligheid (omvallen/dode takken). Ook worden ongewenste soorten verwijderd, om zo de gewenste soorten meer ruimte te geven. Tot slot biedt rooien kans op verjonging van het bos.

Vier delen

Het bos is opgedeeld in vier delen met elk een eigen sfeer en opbouw.


1. Het ruime eikenbos

Het eindbeeld is: ruim uitgroeiende eiken die laag betakt zijn en blijven. Om dat te realiseren moet het aantal eiken verminderen, anders gaan zij zichzelf opkronen, met als gevolg kale stammen. Het uitkiezen van de te rooien eiken was een lastige keuze omdat alle eiken op deze plek de potentie hebben om uit te groeien tot monumentale eiken, mits er voldoende plaats zou zijn. Enkele appelboompjes zullen gespaard blijven vanwege de mooie voorjaarsbloei.


2. Het beekbegeleidende bos

Dit gebiedje is getypeerd als jungle en onbegaanbaar. Ter begeleiding van dit bosbeeld wordt hier plaatselijk ingegrepen maar niet te intensief.


3. De oeverzone

Hier staan grote wilgen waarvan er een aantal voor de veiligheid zal worden afgezaagd. Zij zullen opnieuw uitlopen en kunnen van daaruit redelijk ongestoord verder groeien. Ter hoogte van de waterzuivering zal de beplanting geheel worden afgezaagd. Dit is zowel ten gunste van de veiligheid als om een dichte hergroei te stimuleren, waardoor na 1 à 2 jaar sprake is van een dicht begroeide strook. In de oeverzone is zowel aandacht voor het ontoegankelijk houden van delen van de oever ten gunste van de dieren, maar ook voor open delen zodat wandelaars de Dommel kunnen zien.


4. Het populierenlaantje

Het grootste deel van de populieren in dit laantje zal gerooid worden. Deze ingrijpende maatregel is noodzakelijk omdat vallende takken de veiligheid op het wandelpad in gevaar brengen. Een paar van de bomen blijven als stam of in sterk teruggesnoeide vorm behouden als markante elementen. Door het rooien zal een ruime lichte strook in het bos ontstaan. Daarin kunnen de nieuwe bomen tot een nieuwe populierenlaan uitgroeien. De herplant vindt plaats in de loop van 2012 .

Werkzaamheden

De werkzaamheden worden uitgevoerd door de firma Weijtmans onder begeleiding van Van Duuren bosbeheer en starten in week 42 op woensdag 19 oktober en duren ongeveer 1 à 1,5 maand. Tijdens het werk wordt het bos afgezet en is het niet toegestaan om het te betreden. Dit in verband met vallend hout en groot materieel.