Gemeente Lansingerland

Examenvluchten Rotterdam The Hague Airport

Woensdag 19 oktober 2010 zijn er tussen 10.00 en 12.00 uur examenvluchten met een Piaggio P-180 Avanti op Rotterdam The Hague Airport gepland.

Op Rotterdam The Hague Airport staan een aantal vliegtuigen van het type Piaggio P-180 Avanti gestationeerd. Deze vliegtuigen worden gebruikt voor het uitvoeren van ambulance, zaken en airtaxi-vluchten. De piloten die op een vliegtuig vliegen moeten periodiek opnieuw examen afleggen om hun goedkeuring (voor dat specifieke vliegtuigtype) te behouden. Deze examenvluchten dienen dan ook met vliegtuigtype in kwestie gevlogen te worden.

Afwijkend geluid en afwijkende verschijning
De Piaggio P-180 Avanti valt op door zijn afwijkend geluid en afwijkende verschijning. De propellers van het vliegtuig zitten aan de achterzijde gemonteerd waardoor een afwijkend geluid geproduceerd wordt wat ontstaat doordat de uitlaatgassen van de motoren door de propellers heen gaan. Dit is inherent aan het ontwerp van het vliegtuig en hier zijn geen oplossingen voor. De Piaggio voldoet voor wat betreft het geluidsniveau aan alle wettelijke vereisten.

De eigenaar van een van deze vliegtuigen die op Rotterdam The Hague Airport gestationeerd is, heeft aangegeven dat a.s. woensdag dergelijke examenvluchten vanaf Rotterdam The Hague Airport gevlogen gaat worden. Men is bekend met het afwijkende geluid van het vliegtuig en probeert daar waar mogelijk de geluidshinder voor omwonenden beperkt te houden. Mede hierdoor is er voor gekozen (daar waar mogelijk) een deel van het programma voor de kust uit te voeren om bewoond gebied te mijden.