Burgerlijke ongehoorzaamheid BETA onverantwoord

Persbericht van STIVA - Stichting Verantwoord

Alcoholgebruik
STIVA (Stichting Verantwoord Alcoholgebruik) vindt het buitengewoon onverstandig dat de Beta (de brancheorganistatie van pomphouders) ervoor kiest om willens en wetens de wet te overtreden door bier en wijn terug te plaatsen in de schappen van tankstations.

De alcoholbranche is al jaren actief in het kader van verantwoorde alcoholconsumptie. Dat begint bij verantwoord marktgedrag van de branche zelf. Dat geldt ook voor pomphouders.
"Het kan anno 2011 niet zo zijn dat je als pomphoudersbranche willens en wetens de wet overtreedt. Al sinds 2000 staat in de Drank- en Horecawet dat alcoholhoudende drank niet mag worden verkocht in tankstations.

Het is daarom voor de alcoholbranche onbegrijpelijk dat pomphouders nu kiezen om hun standpunt via burgerlijke ongehoorzaamheid duidelijk te maken", aldus Peter de Wolf, directeur van STIVA.

De afgelopen tien jaar is alcoholmisbruik door jongeren gedaald. Zo is het percentage zware drinkers in de leeftijdsgroep van 12 t/m 24 jaar gedaald van 18,5% in 2001 naar 12,1% in 2010. Ook het aantal bestuurders met teveel drank op is gedaald van 4,1% in 2001 tot 2,4% in 2010. De Bob campagne en de campagne 'Geen 16? Geen druppel' hebben bijgedragen aan deze positieve resultaten.

De Wolf: "Alle reden dus om dit succes voort te zetten en door te gaan met het aanpakken van onverantwoorde alcoholconsumptie. Het bewust overtreden van wet- en regelgeving hoort daar uiteraard niet bij".

Over STIVA
Verenigd in de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (STIVA) leveren de Nederlandse producenten en importeurs van bier, wijn en gedistilleerde dranken een actieve bijdrage aan het bevorderen van verantwoorde alcoholconsumptie en het terugdringen van alcoholmisbruik. Tevens bevordert STIVA een maatschappelijk verantwoord marktgedrag door coördinatie van en communicatie over de zelfregulering die de bedrijfssectoren realiseren aan de hand van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RvA).

*

Links:
http://www.stiva.nl



Razende Robot Reporter