Technologie Stichting STW

STW, NIHC en Philips Research starten onderzoek naar e-coaching voor een gezonder leven

woensdag 19 oktober 2011

Goede nachtrust, balans in stress en ontspanning, gezond eten en drinken en voldoende bewegen zijn bepalend voor de gezondheid. Om een goede leefwijze eigen te maken, kunnen mensen gebruik maken van bestaande en bewezen coachingsprogrammaâs. Het Partnershipprogramma âHealthy Lifestyle Solutionsâ van Technologiestichting STW, het Nationaal Initiatief voor Hersenen en Cognitie (NIHC) en Philips Research richt zich op de digitalisering van deze methodes; oftewel e-coaching. De komende vijf jaar zullen vijf verschillende onderzoeksprojecten digitale oplossingen ontwikkelen die mensen een gezondere manier van leven aanleren. STW en NIHC dragen samen 1,5 miljoen euro bij, en Philips Research 1,5 miljoen euro.

De gekozen projecten lopen uiteen van het verminderen van lichamelijke stress bij zwangere vrouwen tot het ontwikkelen van persoonlijke slaapadviezen. Maar ze hebben een ding gemeen: ze gaan op zoek naar een combinatie van bewezen coachingstechnieken en digitale technologieen, om uiteindelijk de e-coaching methode individueel toe te passen. Een begeleider kan op die manier mensen in hun dagelijkse leven op afstand online coachen, motiveren en ondersteunen. Dit vereist nieuwe technische ontwikkelingen, zoals nieuwe netwerk- en sensortechnologieen die het geautomatiseerde coachingsprogramma de gegevens levert die voor de begeleiding nodig zijn. Het motto voor e-coaching is meten, meekijken en motiveren. Hierbij mag de e-coaching methode het individu niet belasten en moet het geheel ethisch aanvaardbaar zijn. Het coachen van mensen richting een betere leefwijze heeft niet alleen voordelen voor de persoon zelf, maar door het gezond houden van de vergrijzende bevolking worden ook de kosten in de gezondheidszorg teruggedrongen.

De vijf onderzoeksprojecten De vijf gehonoreerde projecten zijn gekozen uit maar liefst 86 ingestuurde projectvoorstellen. Alle projecten zijn een combinatie van gedragswetenschappelijk onderzoek en te ontwikkelen en te valideren technische hulpmiddelen.

âLess stress for pregnant women through mindfulness training in and/or HRV biofeedbackâ, prof.dr. Anja C. Huizink, vakgroep Pedagogiek en Onderwijskunde, Departement Ontwikkelingspsychologie van de Universiteit van Amsterdam. Doel van het project is een methode op basis van mindfulness training en feedback op hartslagvariatie te ontwikkelen om de lichamelijke stress tijdens de zwangerschap te verminderen. Dat moet de gezonde ontwikkeling van de baby ten goede komen.

âPromoting effective intentions: volitional scaffolding, implementation intentions and bedtime procrastinationâ, dr. Joel H. Anderson, vakgroep Praktische Filosofie, Departement Wijsbegeerte van de Universiteit Utrecht. Het project heeft als doel een e-coachingsstrategie te ontwikkelen die mensen op individuele basis helpt om op tijd naar bed te gaan.

âActive2Gether: smart coaching strategies that integrate social networks and modern technology to empower young people to be physically activeâ, dr. Saskia J. te Velde, EMGO Instituut van de Vrije Universiteit Amsterdam. Doel van het project is om mensen aan een fysiek actievere stijl van leven te krijgen door een automatisch werkend systeem van berichten en feedback dat gebruik maakt van web-gebaseerde sociale netwerken, moderne mobiele technologie en de sociale omgeving.

âTrain your brain, think slim!â, dr. Anne J. Roefs, vakgroep Clinical Psychological Science, Faculteit Pyschologie en Neurowetenschappen van de Universiteit van Maastricht. Dit project heeft als doel een intelligent hardware-softwaresysteem te ontwikkelen dat mensen automatisch een seintje geeft als ze overwegen iets ongezonds te gaan eten: waarom wil je dit nu eten en zou je dat wel doen?

âSleep care: persuasive technology for personalized sleep coachingâ, dr.ir. Robbert-Jan Beun, vakgroep Content & Knowledge Engineering, Departement Informatica van de Universiteit Utrecht. Doel van dit project is om beter te begrijpen hoe mensen met behulp van bestaande (hardware) technologie zichzelf te leren beter te slapen en dan vooral hoe je jezelf beter kunt ontspannen voor je gaat slapen.

Het Partnershipprogramma âHealthy Lifestyle Solutionsâ âHealthy Lifestyle Solutionsâ is één van de inmiddels vijf Partnershipprogrammaâs van Technologiestichting STW om de Nederlandse wetenschap toegankelijk te maken voor specifieke vragen vanuit de industrie. Samen met Philips Research en het Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie is het initiatief genomen voor dit onderzoeksprogramma dat de link legt tussen gedragswetenschappen en technologie op het gebied van gezonde levensstijl. De vijf projecten worden ieder uitgevoerd door een gedragswetenschapper en een technologieonderzoeker. De onderzoeken worden in Nederland verricht; deels op de universiteit, deels bij Philips Research. Mogelijke e-coaching applicaties worden opgenomen in de productportfolio van Philips.
---

Voor de redactie: Meer informatie bij Huub Eggen, h.eggen@stw.nl, telefoon 030 â 6001 298, Manoe Mesters, m.mesters@hersenenencognitie.nl, telefoon 070 - 349 44 53 en Marieke van Wichen, e-mail marieke.van.wichen@philips.com, telefoon 040-27 46616

Over STW De missie van Technologiestichting STW is het realiseren van kennisoverdracht tussen technische wetenschappen en gebruikers. Daartoe brengt STW gebruikers en onderzoekers bijeen en financiert STW excellent technisch-wetenschappelijk onderzoek. Haar jaarbudget is circa 80 miljoen euro. In termen van octrooien voortkomend uit het onderzoek is STW een van de beste financieringsorganisaties in Europa. STW maakt deel uit van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en wordt tevens gefinancierd vanuit het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Meer over STW op www.stw.nl

Over NIHC Het Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie (NIHC) is een regieorgaan waarbinnen onder andere taalwetenschappers, ICT-ers, psychiaters, neurologen, biologen, psychologen en pedagogen samen wetenschappelijk onderzoek doen naar de hersenen en hun invloed op menselijk gedrag en de maatschappij. Het NIHC streeft naar excellent onderzoek voor een beter begrip van hersenen en gedrag, maar ook naar toepassing van die onderzoeksresultaten binnen concrete maatschappelijke vraagstukken. Het Nationaal Initiatief wordt ondersteund en gecoördineerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Meer over NIHC op www.hersenenencognitie.nl

Over Koninklijke Philips Electronics N.V. Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van âsense and simplicityâ. Philips heeft wereldwijd circa 120.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 100 landen. Met een omzet van EUR 22.3 miljard in 2010 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.