UMC Groningen

VENI-beurs voor Rozemarijn Vliegenthart en Hiddo Lambers Heerspink

19 oktober 2011

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft VENI-beurzen toegekend aan Rozemarijn Vliegenthart (radioloog en onderzoeker bij het Center for Medical Imaging - North East Netherlands) en aan Hiddo Lambers Heerspink (klinisch farmacoloog). De beurs bedraagt EUR 250.000,-. De Veni-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO is één van de meest prestigieuze subsidies voor jonge onderzoekers. Het verkrijgen van een Veni-beurs geldt als een belangrijke stap in een wetenschappelijke carrière.

Bij patiënten met pijn op de borst kan een nieuwe CT-scanner tegelijkertijd kransslagadervernauwing en doorbloeding van de hartspier afbeelden. Vliegenthart gaat onderzoeken of met slechts één gecombineerd non-invasief onderzoek direct besloten kan worden of een invasieve behandeling moet plaatsvinden.

Lambers Heerspink gaat met zijn beurs onderzoek doen naar het optimaliseren van huidige behandelstrategieën en het bepalen van nieuwe therapeutische strategieën om de verdere ontwikkeling van nierziekte en cardiovasculaire ziekte bij mensen met en zonder diabetes tegen te gaan. De focus ligt daarbij op het identificeren van factoren die voorspellen of bepaalde medicijnen bij de individuele patiënt wel of niet aanslaan. Lambers Heerspink is betrokken bij verschillende nationale en internationale geneesmiddelenonderzoeken.